Sofija Loren i Brižit Bardo zanosne i u 75. godini

Izvor: Blic, Beta, 22.Sep.2009, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sofija Loren i Brižit Bardo zanosne i u 75. godini



Sofija Loren šezdesetih godina

Sofija Loren, crnokosa Italijanka sa očima kao srna i Brižit Bardo, plava Francuskinja s napućenim usnama, dve posleratne filmske zvezde sa eksplozivnom senzualnošću, ovog meseca pune 75 godina.



Sofija je proslavila rođendan 20. septembra a Brižit će to učiniti 28. septembra. Malo je reći da je svojevremeno ceo (muški) svet sanjao o te dve evropske ikone. Iako su obe pre svega zavodile svojim telom, obeležile >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su svet filma sa nekoliko uloga - Sofija Loren u "Ćoćari" i "Jedan poseban dan", a Brižit Bardo u filmovima "Prezir" i "Istina". Obe su se takođe tokom karijere suočile sa cenzurom - Sofija u Italiji zbog filma "Si, si era lui" (Da, da, to je bio on) a Brižit u SAD zbog filma "I bog stvori ženu".

Tu se uglavnom i iscrpljuju njihove sličnosti. U skoro svemu ostalom bile su sušte suprotnosti. Sofija, vanbračno dete, imala je teško detinjstvo blizu Napulja. Brižit je rođena u buržujskoj sredini, kretala se u poznatim pariskim krugovima i imala strogo obrazovanje.

Mlada zvezda Brižit Bardo

Prva je pokušala da izađe iz svog sveta preko filma. Druga je izašla na naslovnoj stranici magazina El jer je njena majka bila velika prijateljica osnivača časopisa.

Sofija Loren je napravila i karijeru u Holivudu, dok je Brižit uvek odbijala da tamo kroči.

Brižit je izabrala da rano napusti film i okrenula se borbi za prava životinja, ne trudeći se da ublaži znake starenja. Sofija još uvek nosi raskošne toalete sa dubokim dekolteom.

Brižit je u mladosti predstavljala najsenzualniju francusku glumicu i simbolizovala određenu seksualnu slobodu u konzervativnoj Francuskoj. To se ispoljilo već s njenim prvim filmom supruga Rožea Vadima, koji je izazvao skandal, ali i ličnim životom u kome su se smenjivali muževi i ljubavnici.

Ime Brižit Bardo se brzo svelo na inicijale B.B. i obišlo je svet. Sa likom žene deteta, napućenim usnama i nemarno podignutom kosom, BB je osvajala muškarce ali i žene koje su imitirale njen izgled.

Za dvadeset godina snimila je oko 40 filmova među kojima je bio veliki broj slabih ali i nekoliko onih koji su ostali zapamćeni kao što su "En cas de malheur" Klod Otan-Lara (1958), "Istina" Anri Žorž Kluzoa (1960), "Privatni život" Luja Mala (1961), "Prezir" Žan Lik Godara (1963).

Sofija Loren vodi računa o svom izgledu

U prvim memoarima izdatim 1997, glumica je priznala da je prošla kroz više perioda depresije, kao i da nije bila u stanju da se bavi sinom koga je podigao njen drugi suprug Žak Šarije.

Brižit je imala i kratku pevačku karijeru koja je potekla od ljubavne veze sa Seržom Genzburom koga je srela 1967. godine. On je za nju napisao pesmu "Je t'aime moi non plus" (Volim te, ni ja tebe).

BB je napušta film 1973, nešto pre nego što je napunila 40 godina, bez trunke žaljenja, da bi se posvetila odbrani prava životinja. Osnovala je svoju fondaciju 1986, kojoj je dala svoje ime, vreme i novac.

Mnogi je kritikuju zbog braka sa bliskim saradnikom šefa nacionalističke stranke Nacionalni front, Žan Mari Le Penom. Sama Brižit za sebe kaže da je desničar.

Sofija Loren, glumica klasične lepote, biće zapamćena u svetu svetskog filma antologijskim striptizom pred Marčelom Mastrojanijem ali takođe i potresnom interpretacijom prezrene žene u filmu "Jedan izuzetan dan".

Brižit Bardo bori se za prava životinja

"Seksepil je 50 odsto ono što imate i 50 odsto ono što ljudi misle o vama", rekla je zvezda koja je u 71. godini pozirala obnažena za čuveni kalenedar Pireli. Ona je uvek vodila izrazito računa o svom izgledu i još je redovno viđena na modnim revijama svog prijatelja Đorđa Armanija.

Čovek Sofijinog života, njen pigmalion i otac njena dva sina bio je producent Karlo Ponti, 22 godine stariji od nje, koga je srela 1953. Od susreta s Pontijem njena karijera je uzletela i ona je počela da snima filmove za međunarodnu publiku kao što je "Pane, amore, e.." (Hleb, ljubav, i..) Dina Rizija iz 1955. godine.

Od 1957. godine igrala je u Holivudu uz najpoznatije glumce tog vremena Klarka Gebla, Pitera Selersa, Džona Vejna, Franka Sinatru.

Za ulogu žene iz naroda u filmu "Ćoćara" Vitorija da Sike dobila je Oskara, za šta je takođe dobila nagradu za žensku ulogu u Kanu. Sofija Loren je 1991. godine dobila još jednog Oskara, za životno delo.

Živa legenda italijanskog filma će uskoro u Rimu igrati u filmu o svom životu, u kome će tumačiti ulogu svoje majke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.