Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jan.2015, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjeverna Koreja kritikuje nove sankcije

PJONGJANG - Sjeverna Koreja je kao "dio američke neosnovane i neprijateljske politike" okvalifikovala posljednju rundu sankcija, uvedenih zbog hakerskog upada u računarsku mrežu kompanije "Soni".

SAD su juče uvele nove sankcije za tri sjevernokorejske organizacije i deset pojedinaca.

Sjeverna Koreja negira učešće u hakerskom upadu, ali je pohvalila taj postupak.

SAD su Sjevernoj Koreji ranije uvele sankcije zbog nuklearnog programa. Međutim, nove sankcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << su prvi slučaj da su SAD kaznile neku zemlju zbog hakerskog upada u neku američku kompaniju.

Zvaničnici Bijele kuće naveli su da su sankcije odgovor na hakerski upad u "Soni", ali osobe obuhvaćene kaznenim mjerama nisu direktni učesnici.

Federalni istražni biro /FBI/ i Obama ranije su izražavali uvjerenje da je Sjeverna Koreja odgovorna za hakerski upad, mada su pojedini stručnjaci izrazili sumnju u te tvrdnje.

"Soni pikčers" je tokom proteklog mjeseca otkazao premijeru komedije "Intervju", nakon što je hakerska organizacija "Čuvari mira" uputila prijetnje. Hakeri su upali u računarsku mrežu te kompanije i zaprijetili napadom na sve američke bioskope u kojima bude emitovan film.

Poslije Obaminih kritika da popuštaju pod pritiskom Sjeverne Koreje "Soni" je promijenio odluku i komedija "Intervju" se, ipak, prikazuje u pojedinim bioskopima u SAD i na internetu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.