Samohrani roditelji u Srbiji – problemi sa alimentacijom i nemaštinom

Izvor: 011vodič.com, 15.Apr.2015, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samohrani roditelji u Srbiji – problemi sa alimentacijom i nemaštinom

U Srbiji ima oko 116.000 samohranih roditelja, od toga je 80 odsto žena. Nemaju novac za račune, ne primaju alimentaciju…
Samohrani roditelji spadaju u domen socijalno isključenih i veoma ugroženih, a veliki problem je izbegavanje plaćanja alimentacije, rečeno je u Skupštini Srbije na tematskom sastanku Ženske parlamentarne mreže o samohranom roditeljstvu.
Ispred Ženskog autonomnog centra Vanja Macanović je istakla da je prema zvaničnoj statistici krivičnih dela na prvom >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << mestu nasilje u porodici, a na drugom izbegavanje plaćanja alimentacije.
Macanović je saopštila predlog tog Centra da kroz poseban zakon bude osnovan Alimentacioni fond, koji bi objedinio Fond za alimentaciju, besplatnu pravnu pomoć i kompenzaciju žrtava nasilnih krivičnih dela.
Jedan od predloga je da se za one koji izbegavaju plaćanje alimentacije predvide mere za privremeno ograničavanje prava, odnosno ograničavanje važenja vozačke dozvole, pasoša i registracije vozila.
Istraživanja u Srbiji, kako je rekla Ivona Gvozdenović iz fondacije “Divac”, pokazala su da u Srbiji ima oko 116.000 samohranih roditelja, kao i da su 80 odsto od tog broja žene.
Uz napomenu da se potrebe samohranih roditelja ne razlikuju od potreba drugih ranjivih grupa, Gvozdenović je navela da postoji neprepoznavanje te kategorije u zakonskim okvirima i da je to prepreka za pružanje pomoći.
Iz vladinog Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Milana Lazić rekla je da je među jednom trećinom stanovništva koji imaju komunalna dugovanja najviše samohranih roditelja, a da značajan broj njih živi iznad relativne linije siromaštva, sa sumom od koje ne može da se živi, kao i da veliki broj njih ne može da priušti adekvatno zagrevanje stana i živi u prenatrpanim stanovima.
Sastanak je organizovao Beogradski fond za političku izuzetnost uz podršku SIPRU tima i Ambasade Finske u Srbiji.

#Mondo
The post Samohrani roditelji u Srbiji – problemi sa alimentacijom i nemaštinom appeared first on 011VODIC.COM.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.