Ričard Treći konačno dobija sahranu dostojnu monarha

Izvor: Blic, 22.Mar.2015, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ričard Treći konačno dobija sahranu dostojnu monarha

Engleski kralj Ričard Treći, ubijen u ratu pre pet vekova, konačno će dobiti sahranu dostojnu monarha u četvrtak u katedrali u Lesteru, nedaleko od parkirališta gde je njegov kostur nađen 2012. godine.

Manifestacije vezane za njegovu sahranu počinju danas prevozom kovčega s njegovim posmrtnim ostacima do katedrale.

Grbavac sakaćen i posle smrti: Kosti otkrile pravo lice i surovu sudbinu Ričarda Trećeg

Sud: Ričard Treći biće sahranjen u Lesteru
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Povorka će danas proći kroz mesta koja su povezana s bivšim kraljem koji je poginuo na bojnom polju u Bozvortu 1485.godine, a kovčeg će stići do katedrale u Lesteru danas popodne.

Kralj će biti sahranjen u katedrali u četvrtak, 26. marta, na ceremoniji koju će predvoditi kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi, uz prisustvo članova kraljevske porodice i najviših verskih velikodostojnika. Ceremoniju će direktno prenositi televizija.

Iako je vladao samo dve godine (1438-1485), Ričard Treći obeležio je englesku istoriju kao poslednji kralj iz kraljevske kuće Jork i poslednji engleski suveren koji je ubijen na bojnom polju.

Stručnjaci: Ričard treći nije bio grbava nakaza

Misteriozna žena sahranjena u grobu pored Ričarda III

On je takođe ostao u analima kao tiranin, što mu je velikim delom pripisala dinastija Tjudora koja ga je nasledila, i što je zatim ovekovečeno u komadu "Ričard Treći" Vilijama Šekspira, a sada osporavaju udruženja njegovih pristalica koja rade na njegovoj rehabilitaciji.

Britanski Viši sud presudio je krajem maja prošle godine da Ričard Treći bude sahranjen u Lesteru, a ne u Jorku, na severu Engleske, kako su tražili njegovi daleki rođaci.

Neobičnu priču o pronalasku njegovih ostataka ispod parkirališta nekih 530 godina posle njegove smrti u poslednjoj bici Rata ruža u Bozvortu 1485, pratio je ceo svet.

Skelet je konačno zvanično identifikovan kao skelet Ričarda Trećeg preko DNA testova Majkla Ibzena i Vendi Daldig, potomaka po ženskoj liniji starije Ričardove sestre En od Jorka.

Ričard, vojvoda od Glostera (1452-1485), potomak dinastije Plantagenet iz kuće Jork, jedan je od najkontroverznijih engleskih kraljeva.

Poginuo je na bojnom polju čime je okončan "Rat ruža" između suparničkih grana dinastije Plantagenet, porodica Lankaster i Jork. Iako je u istoriji ostao zabeležen kao kralj koji je sproveo mnoge reforme u korist običnog čoveka, posebno u pravosuđu, prati ga nikada dokazana optužba da je na presto došao pošto je kao lord protektor ubio maloletne sinove svog pokojnog brata, kralja Edvarda, a i Vilijam Šekspir ga je u drami "Ričard Treći" predstavio kao grbavog nitkova.

- Vreme je da kralj Ričard Treći bude ponovo dostojno sahranjen i da najzad počiva u miru - navele su sudije u obrazloženju presude.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.