REKORD NA AUKCIJI: Nakit Napoleonove ćerke prodat za BASNOSLOVNU sumu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Maj.2021, 09:34

REKORD NA AUKCIJI: Nakit Napoleonove ćerke prodat za BASNOSLOVNU sumu (FOTO)

Istorijska i novčana vrednost.

Nakit Napoleonove usvojene ćerke prodat je u sredu na aukciji u Ženevi za 1,4 miliona evra, čime je znatno premašio procenu kuće Christie's.

Nakit se čuvao u istoj porodici otkako ga je Napoleonova usvojena ćerka Stefani de Boharne dobila kao svadbeni poklon u palati Tuileri 1806. godine.

Na aukciji je bio ponuđen povodom obeležavanja 200. godišnjice Napoleonove smrti. Devet komada nakita - dijadema, ogrlica, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << par naušnica, dva priveska i broševi, prsten i narukvica, ukrašeni su safirima i dijamantima.

Dijadema, prodata za dvostruko veću cenu od oglašene, ukrašena sa 38 safira iz Cejlona (današnja Šri Lanka) izrađena je početkom 1800-ih.

Jewels given to Napoleon's adoptive daughter on sale at Christie's next week #Christies #Jewels #Napoleonshttps://t.co/aqnmSJ4UTR pic.twitter.com/6DWR1ECVGv

— 92 News HD Plus (@92newschannel) May 6, 2021

Među istorijskim komadima nakita u sredu se našla i kruna portugalske kraljice Marije II. (19. vek) sa velikim safirom iz Burme (današnji Mijanmar) koja je prodata za 1,61 miliona evra.

Spektakularnu cenu od 8,2 miliona evra postigao je beli četvrtasti dijamant od 100.94 karata, koji se naziva Spektakl, izbrušen iz dijamanta pronađenog 2016. u Jakutiji u Sibiru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.