Prve otpužnice protiv terorista iz Srbije

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Okt.2014, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prve otpužnice protiv terorista iz Srbije

BEOGRAD - Zbog sumnje da su učestvovali u ratnim sukobima na strani terorističke organizacije ISIL i povezanosti s tom terorističkom organizacijom Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo je optužnicu protiv pet osoba.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je nakon sprovedene istrage, podiglo optužnicu zbog postojanja opravdane sumnje da su se zajedno sa više drugih lica, čiji identitet za sada nije utvrđen,  početkom 2013. godine, u Republici Srbiji i više drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << zemalja, udružili radi vršenja krivičnih djela terorizam, vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih djela i finansiranja terorizma, prenosi AA.

Tužilac Miljko Radisavljević  je u pisanom saopštenju potvrdio da je optužnica podignuta protiv četiri lica iz Novog Pazara, Abida Podbićanina (39), Seada Plojovića (31), Tefika Mujovića (34) i Izudina Crnovršanina (25)  i Ferata Kasumovića (30) iz Beograda.

U optužnici je navedeno da postoji opravdana sumnja da su Abid Podbićanin i Tefik Mujović početkom 2013. uspostavili vezu sa organizacijama koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile za terorističke organizacije – ISIL i Front el Nusra.

Tužilaštvo Srbije sumnja da su Podbićanin i Mujović zajedno sa Plojovićem i Crnovršaninom od istomišljenika u Srbiji i drugim zemljama prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije i drugih zemalja u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

„Sumnja se da je novac prikupljan u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i u više zemalja Zapadne Evrope – Austriji, Nemačkoj i Luksemburgu. Optuženi su u prostorijama mesdžida "Furkan", u Novom Pazaru, pojedincima iz Srbije i inostranstva, koji su se uputili u Siriju radi učešća u oružanim sukobima, organizovali prihvat radi odmora, opremanja i pružanja neophodnih informacija pred nastavak puta“, navedeno je u saopštenju srbijanskog tužilaštva za organizovani kriminal.

Prema navodima Tužilaštva okrivljeni Mujović je u Istanbulu dočekivao i prihvatao lica koja su se uputila u Siriju i finansirao i organizovao njihovo prebacivanje iz Turske do kampova za terorističku obuku na sjeveru Sirije.

U podignutoj optužnici Podbićanin se tereti da je u gradu Azazu, u Siriji, organizovao prihvat, smještaj i vojnu obuku pridošlih lica. Kasumović se tereti da je vrbovao jedno lice za odlazak u Siriju koja je nakom učešća u terorističkoj organizaciji i poginula u sukobima.

Prema navodima optužnice, Podbićanin, Mujović, Crnovršanin i Kasumović su se u Siriji pridružili oružanom dijelu terorističkog udruženja ISIS,  a Podbićanin je komandovao jednom jedinicom.

Zbog toga što je preko Fejsbuk profila postavio niz sadržaja kojima se veliča ISIS i poziva na samoubilačke akcije u Sandžaku (Raškoj oblasti), Beogradu i Rimu, tužilaštvo je okrivljenom Tefiku Mujoviću optužnicom stavilo na teret krivično djelo podsticanje terorističkih djela.

Sead Plojović, Izudin Crnovršan i Ferat Kasumović su u pritvoru od početka marta ove godine. Njima je nakon podizanja optužnice produžen pritvor.

Za Abidom Podbićaninom i Tefikom Mujovićem koji su u bjekstvu je izdata potjernica i predloženo je da im se sudi u odsustvu.

U toku je postupak u kojem posebno Odjeljenje Višeg suda u Beogradu ispituje podignutu optužnicu.

Skupština Srbije danas razmatra izmjene zakonskih rješenja kojim bi se učešće i organizovanje učešća za svoje i strane državljane sankcionisalo zatvorskim kaznama i do deset godina.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.