Pronađen veliki broj fosila dinosaurusa

Izvor: Radio 021, 17.Okt.2015, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen veliki broj fosila dinosaurusa

Paleontolozi u američkoj saveznoj državi Juta otkrili su liticu prepunu fosila koji pružaju uvid u pustinjski život koji se odvijao u Severnoj Americi početkom perioda kada su živeli dinosaurusi.

Na području na kojem je ranije bilo bilo jezero, otkriven je novi pterosaur za koji se veruje da je nekada bio najveći leteći reptil. Zahvaljujući obliku zuba i lobanje, ovaj reptil, koji je živeo pre oko 210 miliona godina, mogao je da pojede manje vrste krokodila.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
"Kada biste videli da jedan ovakav pterosaur ide ka vama otvorenih čeljusti, prestravili biste se", rekao je paleontolog Bruks Brit sa Univerziteta Brigam Jang, koji je predstavio preliminarna otkrića na konferenciji u Dalasu.

On planira da sa svojim kolegama paleontolozima 2016. godine objavi otkrića u naučnom časopisu. Osam različitih vrsta životinja, najverovatnije do sada nepoznatih, otkriveno je na lokaciji pronađenoj 2009. godine u blizini Nacionalnog spomenika dinosaurusa kod granice američkih saveznih država Juta i Kolorado.

Naučnici su na tom području, između ostalog, otkrili drepanosaura, vrstu reptila čudnog izgleda sa glavom nalik ptici, rukama kao kod krtica i kandžama na vrhu repa, kao i nekoliko malih stvorenja koja liče na krokodile, sa oklopom na leđima.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Paleontolozi otkrili nove fosile

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2015, 14:40

Paleontolozi u američkoj saveznoj državi Juta otkrili su liticu prepunu fosila koji pružaju uvid u pustinjski život koji se odvijao u Severnoj Americi početkom perioda kada su živeli dinosaurusi...Na području na kojem je ranije bilo bilo jezero, otkriven je novi pterosaur za koji se veruje da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.