Proglašen izumrlom vrstom: Ovaj leopard se opet pojavio

Izvor: B92, 09.Mar.2019, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proglašen izumrlom vrstom: Ovaj leopard se opet pojavio

Vrste leoparda za koje se veruje da su potpuno izumrle primećene su u jugoistočnom Tajvanu posle više od 30 godina, pa se čini sve da se velika mačka zaštiti od lovaca i oštećenja staništa.

Tajvanski oblačasti leopard ili formozan zamračeni leopard zvanično je proglašen izumrlim 2013. godine, a trinaestogodišnja studija zoologa nije uspela da pronađe nijedan primerak tog leoparda, od 1983. godine.

Meštani u gradu Daren, Taitung, na jugoistoku Tajvana, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prijavili su da su u poslednjih nekoliko meseci par puta videli retku mačku, a grupa rendžera je počela da prati područja u kojima se ona pojavljuje.

Istraživači koordiniraju rad sa lokalnim stanovništvom kako bi zadržali lovce u zalivu, naglašava šef sela Kao Čeng Či.

Ekskluzivno za Tajvan, tamnosivi formozan zamagljeni leopard proglašen je „ranjivim“ od 2008. godine, pošto je obilna seča jela na prirodnom staništu životinje prisilila da se povuku u planine, prenosi RT.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ČUDESNO OTKRIĆE Vrsta leoparda za koju se verovalo da je izumrla posle 30 godina PONOVO PRIMEĆENA

Izvor: Blic, 09.Mar.2019

Pripadnici vrste leoparda, za koju se verovalo da je potpuno izumrla, primećeni su u jugoistočnom Tajvanu, posle više od 30 godina.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.