Preminuo južnoafrički džez muzičar Rej Firi

Izvor: N1 televizija, 12.Jul.2017, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo južnoafrički džez muzičar Rej Firi

Južnoafrički džez muzičar Rej Firi koji je osnovao bend Stimela i postao svetski poznat izvođenjem na Grejsland turneji Pola Sajmona, umro je od raka u 71. godini, saopšteno je danas.

Firi, pevač i gitarista poznat po džez fjužonu, domorodačkim južnoafričkim ritmovima i drugim stilovima dobitnik je brojnih muzičkih nagrada u svojoj zemlji.

Iz cele zemlje stižu danas izjave saučešća za preminulog muzičara.

"On je bio muzički džin. Ovo je >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << zaista veliki gubitak za Južnu Afriku i muzičku industriju u celini", rekao je južnoafrički predsednik Džejkob Zuma u saopštenju.

Političke stranke takođe su izrazile saučešće povodom smrti muzičara, navodeći da su Firijeve numere odzvanjale među mnogim Južnoafrikancima, posebno tokom vremena vladavine bele manjine koja je okončana 1994. godine.

"Jako obdaren kompozitor, vokalista i gitarista, disao je samosvest i podstakao misli slobode kroz svoju muziku", saopštila je vladajuća partija Afrički nacionalni kongres.

Njegovi najpoznatiji albumi su "Fire, Passion and Ecstasy" i "Look, Listen and Decide", a kao gitarista svirao je i na albumu Pola Sajmona "Graceland" iz 80-ih.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.