Preminula modna kreatorka Laura Bijađoti

Izvor: N1 televizija, 26.Maj.2017, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula modna kreatorka Laura Bijađoti

Italijanska moda kreatorka Laura Bijađoti preminula je prošle noći u Rimu u 73. godini od posledica srčanog udara, saopštila je njena ćerka.

Laura Bijađoti imala je srčani udar u sredu uveče na svom imanju kod Rima, lekari su uspeli da je povrate, ali je infarkt teško oštetio mozak.

Bijađoti, koju je Njujork tajms nazvao Kraljicom kašmira zbog njenih poznatih mekih modela od tog materijala, bila je pionir u lansiranju italijanskih modnih kreacija na tržištima >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Kine i bivšeg Sovjetskog Saveza.

Počela je karijeru 1965. kada se pridružila majci Deliji koja je tada otvorila radionicu za šivenje u Rimu pošto je kreirala uniforme za zaposlene u Alitaliji.

Mlada Laura počela je kao distributer velikih imena rimske visoke mode pre nego što je lansirala svoju prvu kolekciju Laura Bijađoti 1972. u Firenci. S grupom drugih kreatora kao što su Otavio Misoni i Đanfranko Fere odlučila je da prebaci centar italijanske mode iz Firence u Milano.

U intervjuu u leto 2015. povodom 50 godina karijere, ona je ocenila da moda može da odigra ulogu u promeni društva.

Od 1980. živela je i radila u dvorcu iz 11. veka u okolini Rima koji je restaurirala zajedno sa suprugom. U Italiji je bila poznata i po svom doprinosu umetnosti, bila je sponzor za restauraciju brojnih italijanskih istorijskih zdanja.

Grupa Bijađoti svake godine predstavi više od 70 kolekcija odeće i modnih dodataka. Grupa se hvali da upotrebi 50.000 kilograma kašmira godišnje, a takođe proizvodi svoje naočare za sunce i parfeme, a miris "Roma" jedan je od klasika u toj industriji.

Ćerka Lavinija je potpredsednica njihove modne grupe.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.