Požari u Australiji van kontrole

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jan.2015, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požari u Australiji van kontrole

Na jugu Australije bjesne požari, za koje se procjenjuje da spadaju u najgore u istoriji ove zemlje.

Na zapadu države Viktorija vatrogascima u pomoć pristigla kiša, javljaju danas mediji.

Zvaničnici upozoravaju da se ta država suočava sa najvećom opasnošću poslije smrtonosnih požara 1983. godine.

Prema navodima britanskog BBC, vatrogasci se bore sa vatrenom stihijom koja je izmakla kontroli i zahvatila žbunje u Južnoj Australiji i Viktoriji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
Policija je u ugroženim oblastima proglasila vanredno stanje i poručila stanovnicima da su im životi u opasnosti, a šef vatrogasaca Južne Australije Greg Netlton izjavio je da su požari u brdima Adelejd, sjeveroistočno od istoimenog grada, najgori još od požara na "pepeljastu srijedu" iz 1983. godine.

"Pepeljasta srijeda" odnijela je 75 ljudskih života u Viktoriji i Južnoj Australiji.

Glas Amerike poredi sadašnje požare i sa razornom "crnom subotom" iz februara 2009. godine, kada je stihija u Viktoriji ubila 173 ljudi i uništila više od 2.000 kuća.

Gardijan izvještava da je vatrogascima na zapadu Viktorije, u oblasti Mojston, posao olakšala oluja sa kišom - bez obzira što munje koje udaraju u suvo rastinje pale nove požare.

U ovoj oblasti se očekuje dalje olakšavanje vremenskih prilika zbog nadolaska svježeg talasa, a prema upozorenjima Meteorološkog zavoda Australije, zapadni dio Viktorije biće na udaru jake oluje sa gromovima koja bi mogla izazvati i poplave.

Kiša za sada mjestimično pada, a munje su zapalile požare na najmanje osam novih mjesta u oblasti Horšam, javile su tamošnje vlasti.

Veliki Mojstonski požar još divlja i ugrožava obližnji gradić Maruna, a juče je uništio jednu kuću. Međutim, stižu izvještaji da je glavni front stihije zauzdan.

Požari na jugu Australije uništili su za sada pet kuća, a taj broj bi se mogao povećati zbog jakih vjetrova koji raspiruju plamen.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.