Počinje Festival filmskog scenarija

Izvor: Mondo, 13.Avg.2016, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje Festival filmskog scenarija

Tokom pet dana, publika će moći da pogleda 16 ostvarenja podeljenih u tri programske celine.

Foto: YouTube

Festival filmskog scenarija, 40. po redu, biće održan od 13. do 17. avgusta u Vrnjačkoj Banji, a u konkurenciji za nagrade biće 16 filmova.

Umetnički direktor festivala Dragoljub Vojnov objasnio je da je ovogodišnja selekcija nastala bez eliminisanja prijavljenih naslova i da će 16 naslova biti podeljeno u tri "prikazivačke kategorije".

>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />Tako će deset ostvarenja, koja imaju određenu dozu komunikativosti, biti prikazana na Letnjoj pozornici, dok će naslovi koji su najmanje komunikativni i mogu se podvesti pod "art film" biti na programu bioskopa od 19 sati.

Ove godine se uvodi ponoćni termin u kome će se u bioskopu prikazivati filmovi više namenjeni mladima.

Festival će otvoriti na Letnjoj pozornici "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića, a na programu će biti i "Dobra žena" po scenariju Mirjane Karanović, Stevana Filipovića i Darka Lungulova, "Ona je živa" Strahinje Mlađenovića, "Vlažnost" Nikole Ljuce i Staše Bajac, "Smrdljiva bajka" Miroslava Momčilovića, "Otvorena" Momira Miloševića.

Publika će gledati i film "Apofenija" po scenariju Dragana Stankovića i u režiji Marina Maleševića, "Panama" (Pavle Vučković, Jelene Vuksanović/ Vučković), "Procep" (Milan Konjević, Beri Keting/Dejan Zečević), "Paluba ispod Terazija" (Dušan Zarić, Dejan Vlaisavljević Nikt, Ilija Labalo/Vlaisavljević), "Pored mene" (Stevan Filipović, Milena Bogavac/Filipović).

U konkurenciji za nagrade biće i "Sporazum" Predraga Radonjića, "Porodica" Saše Radojevića, "Sizif K" Filipa Gajića, "Braća po babine linije" Radoša Bajića i "Otadžbina" scenariste Milene Marković i reditelja Olega Novkovića.

Tri nagrade dodeliće žiri koji čine reditelj Nebojša Bradić, dramski pisac i scenarista Predrag Perišić, laureat prvog Festivala filmskog scenarija, i prošlogodišnji laureat, scenarista i reditelj Goran Radovanović.

Perišić se prisetio 1977. godine kada je na prvom Festivalu filmskog scenarija dobio prvu nagradu za scenario za film "Ljubavni život Budimira Trajkovića" u režiji Dejana Karaklajića, naglasivši da je bilo hrabro od žirija da nagradi debitante pored velikih imena.

"Vrednost ovog festivala je bila i ostala to što se na njemu nagrađuju kvalitet, a ne ime. Ja sam jedan od retkih koji su preživeli svih 40 godina Festivala filmskog scenarija i čini mi se da što smo mi stariji, to je festival mlađi, jer mu mladi autori sa svojim entuzijazmom daju novu notu i kvalitet", naglasio je Perišić.

Prateći program manifestacije obuhvatiće Letnju školu filmske dramaturgije "Slobodan Stojanović", Letnju školu filmske kritike, promocije knjiga "Filmus" Slobodana Šijana i "Leksikon YU filma" Nenada Polimca, izložbu "Filmovi koje smo voleli (1947-1980)", postavku radova studenata fotografije, reviju studentskih filmova i simpozijum povodom 40. izdanja festivala.

Vojnov je rekao da imaju viziju da festival u narednim godinama dobije "radni karakter", da se napravi radionica za razvoj scenarija, osnuje biblioteka scenarija i da "čvršće uvežu stručnu dimenziju", tako da Festival filmskog scenarija postane sastajalište stručnjaka i autora.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.