Petodimenzionalno skladištenje u staklu

Izvor: Dzungla.org, 23.Avg.2011, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petodimenzionalno skladištenje u staklu

Istraživači na engleskom univerzitetu Southampton uspeli su da snime, pročitaju i izbrišu podatke na komadu stakla sa nanostrukturom.
Za skladištenje podataka u posebno oblikovano staklo koristi se femtosekundni laser, odnosno laser koji može generisati impulse svetlosti koji su 'dugački' samo nekoliko bilijartitih delova sekunde. Takvi laserski impulsi koriste se za pretvaranje minijaturnih delova stakla u polazirajuču strukturu koja ostaje u takvom stanju sve dok se drugim impulsom >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << lasera ne promeni.
Za čitanje podataka samo se pošalje impuls svetlosti kroz staklo pa se na osnovu tipa (azimutalni ili radijalni) i smera polarizacije može interpretirati kao digitalni podatak. Krajnji rezultat je permanentni sistem za skladištenje podataka u pet dimenzija, odnosno tri fizičke dimenzije stakla uz polarizaciju i talasnu dužinu svetlosti.
Istraživači glavnu primenu ovakvog sistema za skladištenje podataka vide u medicini gde su idealni za skladištenje velike količine višedimenzionalnih podataka koji nastaju kao rezultat skeniranja magnetskom rezonancom, računarskom tomografijom ili tomografijom pozitronoskom emisijom (PET).
( Izvor: IT Vesti )

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.