„Pekinška patka“ svira na „Egzitu“

Izvor: Blic, 28.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Pekinška patka“ svira na „Egzitu“

Kultni novosadski pank sastav „Pekinška patka" okupiće se još jednom kako bi nastupio na festivalu „Egzit". Oni će u nedelju, 13. jula, na „Mejn stejdžu" izvesti hitove kojima su početkom osamdesetih godina dobro prodrmali bivšu Jugoslaviju.

Iako frontmen benda Nebojša Čonkić Čonta (domaćim fanovima poznatiji kao profesor Čonta) nikada nije negirao mogućnost ponovnog okupljanja, nije bilo ni naznaka da će se to zaista dogoditi. Tako će se publici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Novom Sadu predstaviti „Pekinška patka" u sastavu Nebojša Čonkić Čonta (vokal), Sreten Kovačević Srele (gitara), Boris Oslovčan Bo (bas) Shital Puri Cila (bubnjevi).

Grupa je nastala 1978. godine u Novom Sadu, a prvi nastup su održali pred četvoročlanom publikom. Iako su predstavljali nešto potpuno novo na domaćoj muzičkoj sceni, veliki broj mladih ih je dočekao sa oduševljenjem, i nakon koncerata u Novom Sadu i Beogradu, kao i nakon uspešnih učešća na nekoliko domaćih festivala postaju prvi srpski pank bend. Prvu singl ploču („Biti ružan, pametan i mlad"/"Bela šljiva"), objavili su za „Jugoton", a ovo izdanje je prodato u 35.000 primeraka što je bio iznenađujući uspeh, te je od tada „Jugoton" bio otvoren za slične domaće bendove.

Nakon velikog uspeha pesama sa albuma „Plitka poezija", početkom osamdesetih bend priprema drugi album „Strah od monotonije" na kome se nalaze novotalasne pesme, ni slične onima sa prvog albuma, a to im većina publike nije oprostila. Grupa se ubrzo raspala, ali i dale važi za jednu od najboljih srpskih pank grupa. Pre dve godine „Multimedia records" objavila je na disku oba albuma „Pekinške patke".

Zabrana

U okviru manifestacije „Leto na Adi", obožavaoci su nagrnuli na splav na kome je bila bina, tako da je postojala opasnost do dođe do nesreće. Uprkos zabranama, podrška nije izostajala, te su po Novom Sadu ispisivani grafiti „Čonta je bog".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pekinška patka na EXIT festivalu

Izvor: Mondo, 28.Maj.2008

Kultni novosadski pank sastav Pekinška patka okupiće se još jednom kako bi nastupio na festivalu EXIT! Nedelja, 13. jul 2008, i naravno - Main Stage.

Nastavak na Mondo...

‘'Pekinška patka'' na Egzitu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2008

NOVI SAD - Kultni novosadki pank bend ‘'Pekinška patka'' nastupiće na glavnoj bini ovogodišnjeg Exit festivala u nedelju, 13. jula, saopštili su danas organizatori festivala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.