Pažljivko zna saobraćajna pravila

Izvor: Dzungla.org, 25.Avg.2011, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pažljivko zna saobraćajna pravila

U poslednjih pet godina poginulo je 151 dete u saobraćaju, a iako se taj broj godinama smanjuje, u prvih sedam meseci ove godine već je poginulo devetoro dece, izjavio je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović.

Deca najviše ginu u svojstvu putnika 44 odsto, u svojstvu pešaka tri odsto manje, dok je zabeležen i jedan broj poginule dece biciklista, kazao je Jovanović prilikom predstavljanja edukativne kampanje 'Pažnja sad', posvećene bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << dece u saobraćaju.
Jovanović je najavio da će kampanja početi 2. septembra, i da će biti usmerena na decu, roditelje, nastavnike i na vozače.
'Kada je reč o deci, lik Pažljivko treba da bude uzor kao neko ko poštuje saobraćajne propise i na koga će deca da se ugledaju, jer roditelji treba ne samo da edukuju decu, već i sopstvenim primerom pokažu kako se bezbedno ponašati u saobraćaju, dok su nastavnicima namenjeni flajeri sa svim informacijama', objasnio je Jovanović.
Prema njegovim rečima, Agencija je pripremila i muzičku numeru koja deci treba da pomogne da zavole saobraćajna pravila, a vozače da upozori na zone škole gde je neophodno smanjiti brzinu ispod 30 km/h.
Kada je reč o bezbednosti u saobraćaju, Jovanović je naveo da je za prvih sedam meseci povećan broj poginulih i povređenih za sedam odsto, dok je smanjen ukupnog broja saobraćajnih nezgoda.
Do kraja jula 250 ljudi je ostalo bez vozačke dozvole, a na osnovu pravilnika o unapređenju znanja vozača kojima su oduzeta dokumenta, koji je stupio na snagu 18. avgusta, oni imaju pravo da učestvuju na seminarima o bezbednosti u saobraćaju.
Prvi seminari će početi da se organizuju u septembru, kazao je Jovanović i dodao da Agencija još nije dobila nijednu prijavu, jer kažnjeni vozači najpre moraju da izmire novčane obaveze, izdrže zakonske kazne, podvrgnu se lekarskom pregledu, a još 90 dana nakon toga se mogu prijaviti za prisustvo seminarima.
Jovanović je istakao da je sve to u cilju eliminisanja neodgovornih vozača iz saobraćaja, podsetivši da od 1. septembra počinje primena sistema &'bonus-malus'', odnosno većih osiguranja za automobile osoba koje su učestvovale u saobraćajnim nesrećama.
(Izvor: Mondo, Tanjug)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.