Pakleni kuvar Jovica Jovičić: Kuvarice manje zbori…

Izvor: Dzungla.org, 20.Apr.2013, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pakleni kuvar Jovica Jovičić: Kuvarice manje zbori…

MNOGO je u Srbiji kafana i restorana koji još nisu prošli kroz ruke “paklenog” kuvara, pa na radost ljubitelja dobre hrane, ali i urednih i čistih restorana počela je nova sezona “Paklene kuhinje” (od 17. aprila sredom na Prvoj TV). Međutim, iako je Saša Mišić ostavio pečat u popularnom serijalu, produkcija je odlučila da novi ciklus osveži i novim kuvarom. Pravi začin daće Jovica Jovičić, gastronom svetskog glasa, osvajač mnogih zlatnih medalja i kapiten srpskog kulinarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << tima na brojnim takmičenjima.On će se pobrinuti da svoje bogato iskustvo i tajne zanata prenese na srpske restorane. Ugostiteljski objekti koji budu potražili pomoć ovog vrhunskog eksperta, moraće da ispune njegove visoke standarde i svoju kuhinju dovedu u savršen red.- Nisam prvi put pred kamerama, snimao sam i ranije, ali ovo je totalno drugačije, prefinjenije, sa puno detalja i veoma je interesantno. Poziv za “Paklenu kuhinju” me je malo iznenadio ali više me je, recimo, iznenadilo to kako smo uspeli da se savršeno uklopimo i organizujemo za snimanja, pošto zaista imam mnogo obaveza u restoranu – rekao je Jovica.A koliko će se on potruditi da bude drugačiji i čak bolji od svog prethodnog kolege Mišića, Jovica kaže:SPREMAO I ZA PUTINA TOKOM snimanja filma “Spasilac”, Jovica je svakodnevno kuvao za holivudske zvezde Denisa Kvejda, Nastasju Kinski, Žan-Marka Bara kao i za reditelja Dragana Antonijevića i mnoge srpske glumce. Nakon odlaska u Moskvu 2000. godine, imao je priliku da kuva i u dači, vikendici Vladimira Putina. – Kuvanje je bilo pod velikim nadzorom i još većom kontrolom, kao što i priliči jednom predsedniku tako velike zemlje. Nikada nismo znali koju je spremljenu hranu on jeo, ili da li je uopšte prisutan u dači.- Gospodina Mišića sam upoznao na prvom probnom snimanju “Paklene kuhinje”. Ne znam gde je radio pre toga, odnosno nikada se nismo ranije sreli niti sarađivali. “Paklenu kuhinju” ću voditi kao što sam i do sada radio konsaltinge za restorane: brzo uočavanje suštinskih problema, suočavanje osoblja sa tim problemima i efikasno uklanjanje istih uz dobru obuku za dalji rad.Pošto u svom poslovnom životu, kako kaže, živi “paklenu kuhinju” i suočava se svakodnevno sa sličnim problemima kao u serijalu, ne čudi što je produkcija baš njega izabrala za novog voditelja.- Ovaj posao radim od 1987. godine, a ozbiljno se bavim konsaltingom od 2005. tako da ono što publika gleda na televiziji, predstavlja sastavni deo mog posla – otkriva nam naš sagovornik.Novi ciklus donosi obilaske – od vrhunskih i poznatih restorana, do ugostiteljskih objekata na koje je odavno trebalo staviti katanac. I Jovičine kritike mnoge su dovele do suza, vlasnike i menadžere do ozbiljnih svađa, a konobare i kuvare do sumnje i straha da li će pružiti uslugu kakvu novi “pakleni” kuvar očekuje.Nespremnost, strah od neznanja i sveprisutna sujeta među ugostiteljima, i dalje su pečat (loše) slike kafana u Srbiji. Ipak, u “Paklenoj kuhinji” ima mesta, otkrio nam je Jovica, i za pohvale, suze radosnice i pozitivnu energiju, a on će, obećava, biti zahtevan i oštar u kritikama. Ali samo s jednim ciljem: da svaki restoran bude zaista savršen.Što s druge strane nije slika ugostiteljstva u Srbiji. Ovaj serijal na neki način šalje poruku da situacija u našim restoranima nije sjajna i da bar pojedinačnim trudom i radom stanje može da se popravi.- Svi se “vadimo” na izreku: kriza je, biće bolje. U stvarnosti svi smo pomalo krivi – i vlasnici restorana, a i mi ugostiteljski radnici. Kada je kriza, tada se daje “gas”, tada svi treba da damo najviše i najbolje od sebe. Naravno, da ima spasa za srpsko ugostiteljstvo dokazujemo u poslednje vreme i mnogobrojnim medaljama koje donosimo sa svetskih šampionata. Veliki broj mladih kolega se okuplja i oko naše dve asocijacije: Asocijacija šefova kuvara Srbije i Kuvarska asocijacija Srbije pod dirigentskom palicom starijih kolega – zaključuje novi kuvar i za kraj obećava još “pakleniju” sezonu i uzbudljiviji serijal za gledaoce Prve TV.ZALjUBLjENIK U POSAOJOVICA je sasvim slučajno ušao u svet gastronomije. Išao je u trgovačku školu koja se nalazila blizu čuvenog restorana “Pod lipom” u kojem je njegov otac radio kao konobar. Tu se preko leta zapošljava i kod čika Duleta pronalazi skrovište pod šerpama i tiganjima. Ubrzo se, kako sam voli da kaže, gubi u “bermudskom trouglu” kafana “Pod lipom”, “Grmeč” i “Šumatovac”. Kao svaki zaljubljenik u svoj posao, Jovica kreće u otkrivanje svih tajni kulinarskog sveta. Nakon šest meseci sticanja prakse u jednom porodičnom restoranu u Milanu, vraća se u Beograd i počinje da radi u čuvenom restoranu “Knez”. Koristi svaku šansu za usavršavanje u inostranstvu te odlazi u Moskvu, Atinu i opet Italiju gde gostuje u restoranima najpoznatijih vinarija – Sartori, Banfi, Fumaneli…
Opširnije na Novosti

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.