Ovaj izum će mnogima olakšati život (FOTO/VIDEO)

Izvor: Vesti-online.com, 23.Jun.2018, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovaj izum će mnogima olakšati život (FOTO/VIDEO)

Prostetička ruka mogla bi da pomogne osobama kojima su ekstremiteti amputirani da izbegnu povređivanje.

Koža idermis (e-dermis) je tanak sloj gume i tkanine koja se navlači preko prstiju veštačke ruke i generiše pulseve elektriciteta. Ove male elektro-šokove šalje do nerava amputirane ruke čime simulira osećaj dodira kada elektronska koža ostvari kontakt sa površinom.

Kako piše "Dejli mejl", tim je već testirao idermis na anonimnoj osobi, koja je osećaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << opisala kao da je "prazna ljuštura ponovo ispunjena životom".

E- dermis enables the sense of touch in prosthetic Device enables the sense of touch in prosthetic ~ study @JohnsHopkins #reportes #news #journalist https://t.co/NaIbfqMZfk pic.twitter.com/aWb1Fp9D3h— newswise (@newswise) 23. јун 2018.

Osećaj bola je vitalan za poptunu funkcionalnost udova, jer pomaže u zaštiti tela upozoravajući na opasnost.

- Bol je neprijatan ali je bitan, zaštitni osećaj dodira, i kojeg nema u protezama koje su trenutno dostupne. Napredak u dizajnu proteza i kontrolnim mehanizmima može da pomogne u povraćaju izgubljenih funkcija - rekao je istraživač na projektu Luk Ozborn, sa Univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru.

Naučnici su iskoristili kompleksnu mrežu dodirnih receptora u ljudskoj koži kao inspiraciju za uređaj.

Senzori u idermisu povezuju se sa nervima preko elektroda koje se ugrađuju u kožu, gde šalju signale slične pravim nervima.

U zavisnosti od paterna impulsa koje šalje može da oponaša niz osećaja, od dodira do bola.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.