Otrivamo tajnu šarenih zgrada u Tirani

Izvor: B92, 23.Jun.2017, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otrivamo tajnu šarenih zgrada u Tirani

I danas vas vodimo u grad šarenih zgrada, prestonicu Albanije - Tiranu. Tamo već drugi dan provodi novinar Danilo Mašojević.

Zašto je Tirana danas šarenolika? To je zasluga Edija Rame, koji je početkom 2000-ih zamolio sve umetnike da raščiste sa sivilom grada, i da oslikaju zgrade veselim bojama.

Inače, prosečna plata u Albaniji je 310 evra, što je stavlja na dno lestvice. Međutim, njeni građani troše mnogo više nego što zarade, zahvaljujući dijaspori, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer 20 odsto Albanaca živi van teritorija zemlje.

Interesantno je da, kada u kafiću naručie najbolje elgijsko pivo, dobijete etiketu na srpskom jeziku.

O životu u Albaniji govori Ivan Gvozdenović, pomoćni tener "FK Tirana" koji već šest godina živi i radi u prestonici.

"Nisam hteo da dođem tamo, tri puta su me zvali i odbijao sam ih. Četvrti put sam pristao. Mislio sam šta ću ovde, šta se dešava. Iz dana u dan je sve bilo bolje i bolje."

Ivan kaže da su kafići puni, hrana odlična, a predrasudama nema mesta. "Treba da se družimo i zaboravimo šta je bilo pre."

Izvor: prva.rs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.