Izvor: Blic, 10.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osvojili Njujork muzikom Balkana

Osvojili Njujork muzikom Balkana

Popularni romski bend 'Kal' je turneju po Americi započeo 16. septembra nastupom u 'Medisonu' (Istočna obala), kada su nastupili u okviru festivala 'Willy Street Fair'. U međuvremenu su posetili Čikago, Pitsburg, Boston, a vrhunac turneje bio je nastup u najpoznatijem njujorškim klubu u kojem se svira nova muzika.

- Već na početku turneje, u 'Medisonu', bio sam prijatno iznenađen reakcijom publike. Takođe me je prijatno iznenadilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njihovo poznavanje balkanske i romske muzike - priča za 'Blic' Dragan Ristić, vođa grupe.

- Definitivno balkanska, a ponajviše romska muzika, postaju trend i ovde.

Posle Medisona članovi grupe 'Kal' otišli su za Čikago, gde su svirali u na čuvenom čikaškom festivalu 'World Music'.

- Prvo veče smo nastupali u čuvenom džez klubu 'Hot House', a drugo veče u klubu 'Martyar’s' - priča dalje Ristić i dodaje: 'A kako je ovde kuća 'Harmonia Mundi' još ranije distribuirala naš novi CD, i ovde je naš koncert izazvao popriličnu pažnju, a svakako je bilo prijatno pročitati najavu za naš koncert u čuvenom čikaškom nedeljnom magazinu 'Chichago Rider' koji se bavi kulturom.

Posle Čikaga, usledio je Pitsburg i koncert u klubu 'Gooski’s' koji, pre svega, neguje punk i vorld muziku, a zatim. u Bostonu na muzičkom konzervatorijumu 'New England Conservatory of Music'.

Posle ovoga usledio je najvažniji koncert za grupu 'Kal' - svirka u Njujorku.

- Svirali smo u klubu koji se zove 'Joe’s Pub'. To je jedan od najuticajnijih klubova za novu muziku u ovom gradu. Ovde su svirali Ališa Kiz, Dejvid Birn, Nora Džone - priča Dragan Ristć.

Grupa 'Kal' je još svirala i u Blumsbergu, Blumingtonu, pa ponovo u Čikagu, ali je Njujork ipak ostavio najjači utisak na Dragana Ristića.

- Moram da kažem da su Amerikanci megalomani, da je sve veliko, od bulevara, preko automobila, do neba. Njujork je impresivan grad u kojem živi sve što je lepo i pametno.

B. Tasić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.