„Orka“ traži da se koncert „Stonsa“ izmesti sa Hipodroma

Izvor: Blic, 20.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Orka“ traži da se koncert „Stonsa“ izmesti sa Hipodroma

Nakon što je objavljeno da će konji na Hipodromu biti pod sedativima za vreme koncerta „Rolingstonsa", zakazanog za 14. jul, juče se oglasilo beogradsko Udruženje „Orka", organizacija za brigu o životinjama, koje traži da koncert izmesti sa Hipodroma, zato što će 300 konja, koliko se pretpostavlja da ih ima na Hipodromu, biti izloženi velikom stresu zbog svirke „Stonsa".

Vest o inicijativi članova uduženja „Orka" preneli su juče svi svetski mediji, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mnogi su u naslove izvukli rečenicu: „'Stonsi’ ponovo imaju problema sa drogom. Tačnije, sa drogiranim konjima!".

- Mi kao organizacija koja se bavi zaštitom dobrobiti životinja imamo obavezu da ukažemo na činjenicu da je dobrobit konja na Hipodromu ozbiljno ugrožena zbog koncerta „Rolingstonsa". Naime, naučno je utvrđeno da su dva najveća uzroka stresa kod konja buka i vibracije. Takođe, najavljeno je da će konjima za vreme svirke biti dati sedativi, što ukazuje na besmislenost održavanja koncerta na Hipodromu. Uz malo dobre volje, može se pronaći drugi prostor u Beogradu na kojem će nastupiti „Stonsi". Obratićemo se i organizatorima koncerta, ali i članovima benda, jer sam siguran da Mik Džeger i ekipa neće dozvoliti da imaju ovakvu mrlju u svojoj karijeri - rekao je za „Blic" Elvir Burazerović, predsednik Udruženja „Orka".

Sa druge strane, Raka Marić, vlasnik producentske kuće „Mjuzik star prodakšn", koja organizuje koncert „Stonsa" u Beogradu, kaže da je upoznat sa problemom, ali napominje da će rok veterani sigurno svirati na Hipodromu.

- Mi ćemo ponuditi našu pomoć pri izmeštanju konja sa Hipodroma. Nemam precizne podatke, ali mislim da tu ima svega dvadesetak konja, a ne nekoliko stotina kako se priča. Pa, nema toliko trkačkih konja u celoj Evropi. Imam i pitanje za ljude iz „Orke" - Uskoro kreće trkačka sezona na Hipodromu, pa zar ono prangijanje džokeja nije nasilje nad konjima - kaže za „Blic" Raka Marić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.