Olovka koja vibrira kad pogrešite u pravopisu

Izvor: Blic, 06.Feb.2013, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olovka koja vibrira kad pogrešite u pravopisu

U savremenom svetu, život bez kompjutera gotovo je nezamisliv. Ma koliko programi za proveru pravopisnih grešaka bili praktični u svakodnevnoj poslovnoj praksi, oni su doprineli da postanemo nesigurni u svoje znanje kada pišemo olovkom. Bez pouzdanog kompjuterskog programa, veoma lako može da se desi da se potkrade neka greška.

Nemačka kompanija “Lernštift” dizajnirala je hajtek olovku, koja vibrira svaki put kada primeti grešku. Proizvođači su bili motivisani željom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da pomognu deci da nauče da pišu, ali će olovka sigurno naći primenu među pripadnicima svih generacija.

Za sada postoji samo njen prototip, koji u realnom vremenu prepoznaje greške u pisanju i opominje korisnika tako što mu vibrira u ruci.

Korisnici mogu da biraju između dve funkcije: kaligrafskog modusa, koji ukazuje na to da su slova nečitka ili nepravilnog oblika, i ortografskog modusa, koji otkriva ortografske i gramatičke greške.

Senzori ugrađeni u olovku detektuju vibracije na osnovu načina na koji korisnik ispisuje slova i počinju da zuje čim “uoče” grešku.

Inspiraciju dobili gledajući sina kako uči da piše

Falk i Mendi Volski, koji su dizajnirali olovku, bili su inspirisani ranim pokušajima

pisanja svog sina.

“Od samog početka je pravio greške”, navode oni na sajtu svog preduzeća “Lernštift”, izražavajući nadu da će upozorenja u trenutku kada dete piše doprineti da mališani brže nauče pravilno da pišu.

U februaru 2013. oni će pokrenuti projekat za prikupljanje donacija svih ljudi koji podržavaju njihov koncept.

Planirano je da ove olovke u budućnosti imaju senzore za pritisak, da mogu da se povežu sa računarom, a biće otvorena i platforma na kojoj će drugi moći da razvijaju aplikacije i time je učine funkcionalnijom.

VIDEO> Olovka koja vibrira kada napravite grešku:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Olovka koja vibrira kad pogrešite u pravopisu

Izvor: Dzungla.org, 06.Feb.2013

U savremenom svetu, život bez kompjutera gotovo je nezamisliv. Ma koliko programi za proveru pravopisnih grešaka bili praktični u svakodnevnoj poslovnoj praksi, oni su doprineli da postanemo nesigurni u svoje znanje kada pišemo olovkom. Bez pouzdanog kompjuterskog programa, veoma lako može da se...

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.