Od stresa zaista sedi kosa

Izvor: Dzungla.org, 24.Avg.2011, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od stresa zaista sedi kosa

Staru teoriju o ljudima koji od neke velike muke osede preko noći sada su potvrdili i naučnici: od stresa kosa zaista sedi.

Kada stvari krenu nizbrdo, u našem telu počnu da se izlučuju hemikalije koje oštećuju naš DNK, čine da izgledamo starije i povećavaju rizik od bolesti.
Kod miševa kojima je dat stimulans sličan adrenalinu radi izazivanja stresa uočeno je smanjenje nivoa proteina p53, poznatog i kao 'čuvara genoma', koji održava organizam zdravim tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << što štiti ćelije od pojave anomalija.
'Ovo bi moglo da pruži verodostojno objašnjenje kako hronični stres može da dovede do niza poremećaja, od promena našeg spoljnjeg izgleda, poput sede kose, do bolesti opasnih po život kao što je karcinom', objašnjava autor studije, dr Robert Lefkovic sa Djuk univerziteta u Severnoj Karolini.
Istraživači, čiji su rezultati objavljeni u britanskom časopisu Nature, otkrili su tokom svojih eksperimenata molekularni mehanizam preko kojeg adrenalin uništava naš DNK.
'Studija je pokazala da hronični stres dovodi do smanjenja nivoa proteina p53. Mislimo da je to razlog hromozomskih nepravilnosti koje smo otkrili kod miševa izloženih konstantnom stresu', kazao je ko-autor studije dr Makoto Hara.
(Izvor: Mondo, Tanjug)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.