Oblažete dasku na wc šolji toalet papirom? Kakva GREŠKA!

Izvor: Prva.rs, 28.Okt.2018, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oblažete dasku na wc šolji toalet papirom? Kakva GREŠKA!

Stručnjaci tvrde da su WC šolje dizajnirane da odbijaju što veći broj bakterija, i to zahvaljujući svom obliku kruga i glatkoj površini. To, ističu naučnici, nije dobra podloga za zadržavanje bakterija, a mnogo je veći problem, zbog hrapave površine, predstavlja toalet papir, piše britanski Mirror.
I ne samo to. Istraživanja su pokazala da su WC daske manje inficirane bakterijama nego većina kuhinjskih sudopera i sunđera za pranje posuđa.
U slučaju WC daski većina bakterija >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << koje na njima pronalazimo relativno brzo odumiru, objašnjava Filip Tierno, profesor iz Centra za medicinu Langon pri univerzitetu Njujork.
S druge strane, toalet papir ima grubu teksturu i upijajuća svojstva, zbog čega je odlično stanište za bakterije. Problem je u tome što su studije pokazale da se s povlačenjem vode u WC-u bakterije često razlete po vazduhu. Ako se toalet papir nalazi blizu školje, a to je čest slučaj, bakterije mogu da završe na njemu, ističe Tierno.
Kod kuće se ova nevolja može rešiti spuštanjem poklopca pre povlačenja vode.
Izvor: Jutarnji.hr

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.