Izvor: S media, 13.Okt.2012, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučno dokazano: Miševi su muzikalni!

Najnovije naučno istraživanje pokazalo je da miševi poseduju sposobnost pevanja, prenosi "Dejli mejl". Do sada se smatralo da ova vrsta glodara može jedino instiktivno da proizvodi zvukove. Međutim, rezultati ispitivanja pokazuju da u stvaranju tonova učestvuje i njihov mozak, koji tokom ove aktivnosti ispoljava velike sličnosti sa ljudskim mozgom.

Iako se verovalo da sposobnost pevanja imaju samo ljudi, pojedine vrste ptica, šišmiši, slonovi, delfini, foke i morski lavovi, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << naučnici su ustanovili da miševi takođe mogu da imitiraju mimiku lica i da reprodukuju kompleksne zvukove.

Mužjaci ispuštanjem visokih tonova zavode ženke, a ukoliko u svojoj blizini primete potencijalnu konkurenciju, odnosno muške pripadnike ove životnjske vrste, menjaju tonalitet pevanja.

Mišljenje da je njihovo pevanje instiktivna delatnost zamenila je naučno dokazana tvrdnja da je ipak u pitanju moždana aktivnost, nalik ljudskom pevanju.

(Dejli mejl)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.