Naučnici oživeli virus star 30.000 godina

Izvor: BKTV News, 04.Mar.2014, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici oživeli virus star 30.000 godina

Naučnici su uspešno oživeli 30.000 godina star virus iz leda.Oni kažu da nešto slično nikada ranije nisu videli i upozoravaju da bi slični virusi mogli da se otkriju usled globalnog zagrevanja.

Istraživači tvrde da otkriće ukazuje kako su virusi daleko raznovrsniji nego što se ranije verovalo i da se to može odraziti i na zdravlje ljudi.
Autori novog rada u kojem  je učestvovao tim francuskih i ruskih istraživača pronašao je virus u kulturi ameba pronađenih >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u ledu.
Nazvan Pitovirus siberikum, ovaj virus pronađen je na dubini od 30 metara u uzorku zamrznutog zemljišta u blizini Istočnog Sibirskog mora gde je prosečna godišnja temperatura minus 13,4 stepena Celzijusa.
Tim je odmrzao virus i posmatrao kako se reprodukuje u petrijevoj šolji i inficira jednostavan jednoćelijski organizam – amebu.
Datiranje ugljenikom uzorka zemljišta pokazalo je da je staro više od 30.000 godina, odnosno da potiče iz vremena kada su mamuti i neandertalci hodali Zemljom.
Otkriće je objavljeno u američkom žurnalu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
P. siberikum je u odnosu na druge viruse – džin. Ima 500 gena, dok primera radi, virus gripa ima svega osam.
Virus je dobio naziv prema starogrčkoj reči “pitos”, što znači tegla, budući da ima oblik amfore.
Toliko je veliki (1,5 milioniti deo metra) da je vidljiv kroz optički mikroskop.
Za razliku od virusa gripa, ovaj ne predstavlja pretnju ljudima i životinjama, ali proždire mikroorganizme poput ameba.
Rad pokazuje da virusi mogu da prežive veoma dugo u ledu, piše Francuski nacionalni centar za naučna istraživanja u svom saopštenju.
Izvor: b92, dailymail.co.uk
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odledili virus star 30.000 godina, i dalje zarazan

Izvor: Mondo, 04.Mar.2014

Naučnici su oživeli virus koji je star 30.000 godina, koji je pronađen zamrznut u dubokim slojevima sibirskog..

Nastavak na Mondo...

Naučnici oživeli džinovski virus koji je 30.000 godina bio zarobljen u sibirskom večnom ledu

Izvor: NaDlanu.com, 05.Mar.2014, 11:21

Istraživaći iz Francuske i Rusije su oživeli džinovski virus nakon što je 30.000 godina bio zarobljen u večnom ledu sibirskih tundri...Ovaj virus je najveći koji je ikad pronađen, ali, nama ne predstavlja pretnju. Virus napada amebe, međutim, njegovo poreklo ukazuje na mogućnost da brojni drugi...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.