Mladić (34) stradao od ujeda egzotičnog kućnog ljubimca

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2024, 12:06

Mladić (34) stradao od ujeda egzotičnog kućnog ljubimca

Čudovište je uspelo da pobegne iz kaveza.

Gotovo da više nije neobično videti da ljudi u svojim stanovima i kućama za ljubimce imaju divlje ili egzotične životinje, iako je to prema zakonima mnogih država, zabranjeno.

Društvene mreže obiluju snimcima na kojima možemo videti lavove, tigrove, pantere, medvede, zmije i druge životinje kako se maze sa svojim vlasnicima, leže u krevetima ili im jedu iz ruke, a za mnoge ljubitelje životinja je ova ideja i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sumanuta, budući da se sa prirodom divljih zveri nikada ne zna.

Upravo to dokazuje i slučaj koji se dogodio prošle nedelje u Americi, gde je vlasnik stradao od strane svog kućnog ljubimca...

Naime, mladića iz Kolorada po imenu Kristofer Vord (34), ujeo je njegov gušter, kojeg je zajedno sa ostalim otrovnim reptilima i paukovima držao u kući "iz hobija".

Napad otrovnog guštera kojeg širom sveta zovu "Gila čudovište", dogodio se 12. februara, a policiju je pozvala Kristoferova devojka Medlin nešto pre ponoći kobnog dana. Devojka je rekla da mladić ima ujed životinje na telu, a kada je policija došla konstatovano je da ga je ugrizao ljubimac Vinston, otrovni gušter Heloderma suspectum.

Medlin je ispričala da je u tom trenutku bila u drugoj sobi, ali da je čula svog momka kako iz druge prostorije nešto govori, prilično nerazumljivo. Kada je ušla u sobu, videla ga je na podu, a gušter mu je bio zakačen za ruku. Tada je šokirano pogledala u pravcu kaveza u kojem su držali svog kućnog ljubimca i shvatila da je reptil uspeo da pobegne!

Policija je saopštila da je Medlin pozvala policiju kada je Kristofer počeo nekontrolisano da povraća i gubi dah. Preminuo je četiri dana kasnije od posledica ujeda i trovanja. Dan nakon što je Kristofer zadobio kobni ujed, policija je sa zvaničnicima Odeljenja za kontrolu životinja ušla u dom mladića i odatle iznela još dva otrovna guštera. Kako je dalje saopšteno, u kući je pronađeno i 26 vrsta paukova.

"Vard je u kući držao i tarantulu kao ljubimca", naveli su iz policije i istakli da je držanje otrovnih guštera nezakonito.

Gušteri su prebačeni u ustanovu za rehabilitaciju divljih životinja u Južnoj Dakoti. S druge strane, prema Savezu zooloških vrtova u San Dijegu, ujedi guštera Heloderma suspectum retko izazivaju smrt kod ljudi, međutim, Kristofer je stradao upravo od ujeda ovog guštera.

"Taj gušter jeste otrovan i otrov se stvara u žlezdama u donjoj vilici guštera. Kada gušter ugrize, male brazde u zubima pomažu da otrov teče u plen. Ujed je veoma jak, a gušter možda ne popušta stisak nekoliko sekundi. Može čak i žvakati tako da otrov ulazi dublje u ranu. Ujed je bolan za ljude, ali retko uzrokuje smrt“, navodi organizacija na svojoj veb stranici.

Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.