Maturanti plesali s Evropom

Izvor: Politika, 17.Maj.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maturanti plesali s Evropom

Više od 26.000 mladih iz sedam evropskih država tačno u podne igralo uz zvuke operete „Slepi miš” Johana Štrausa

U 17 gradova i opština širom Srbije oko 10.000 učenika završnih razreda srednjih škola juče je tačno u podne uz zvuke operete „Slepi miš” Johana Štrausa plesalo u okviru manifestacije „Ples sa Evropom – Maturantska parada 2008”. Nasmejani i razdragani maturanti, obučeni u narandžaste i crvene majice sa belim kišobranima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i zviždaljkama, igrom su obeležili poslednji dan školske godine. Putem satelitskog prenosa, više od 26.000 vršnjaka iz sedam evropskih država povezao je sinhronizovani ples u zajedničkoj paradi, a muzički signal je išao iz srpske prestonice.

Prema rečima Biljane Janković, direktorke „Koleks centra” zadužene za organizaciju ovog događaja u našoj zemlji, sudeći da je u „kadril” plesu bilo mnogo više učesnika u odnosu na prošlu godinu, najverovatnije je oboren Ginisov rekord. Međutim, kako kaže naša sagovornica, premda su svi maturanti popunjavali listiće koji će biti poslati u London, odluku o novom rekordu saznaćemo tek u septembru.

Najviše budućih akademaca se okupilo na Trgu kralja Milana u Nišu kada je iz 2.250 grla odjeknula poruka „Svi smo prijatelji" upućena vršnjacima u evropskim gradovima. Njihov sinhronizovani ples pratilo je još najmanje toliko radoznalaca, najviše njihovih roditelja „naoružanih" kamerama i fotoaparatima.

U Beogradu je, na potesu od Narodnog pozorišta do Studentskog trga, uz zvuke „kralja valcera” igralo oko 2.000 maturanata iz 23 srednje škole, a među njima su prvi put učestvovali i đaci dve specijalne škole „Stefan Dečanski” i „Veljko Ramadanović”. Maturantima su „ispit zrelosti” čestitali Zoran Alimpić, v. d. gradonačelnika Beograda i Snežana Samaradžić-Marković, ministarka omladine i sporta, koja je i zaigrala sa učesnicima.

– Želim vam da upišete fakultete, da nakon školovanja nađete zaposlenje i vrlo brzo postanete građani Evrope – rekao je Alimpić. Ministarka za omladinu i sport maturantima je poručila da kroz život moraju da idu smelo i da ovom paradom pokazuju da su mlado i lepo lice Srbije.

Kako javlja naš dopisnik iz Kraljeva, Trg solunskih ratnika u ovom gradu ukrasila je mladost, muzika, igra" kada je oko 1.000 mladića i devojaka, koji su završili školovanje u devet ovdašnjih srednjih škola, plesalo u „igri četvorki”.

Kraljevački maturanti su se, inače, pre četiri godine prvi u Srbiji pridružili ovoj evropskoj manifestaciji i od tada svakog proleća učestvuju u obaranju rekorda u broju učesnika ove zajedničke igre. Ove godine igralo ih je devedeset dvoje više nego lane.

Oko hiljadu maturanata iz 26 srednjih škola sa Kosova i Metohije, koji su plesali u blizini glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici pozdravio je Radenko Nedeljković, koordinator za ovu opštinu i mladićima i devojkama poručio da plešu čistog srca, kako bi svi videli koliko mladi sa ovih prostora vole život. Učesnici su poručili svetu da omladina sa Kosova i Metohije želi slobodu, mir i ljubav i da su Srbi civilizovana nacija.

I 700 jagodinskih, dobro uvežbanih igrača iz osnovnih i srednjih škola, učestvovalo je u više „ešalona” u plesnoj postavi dugoj oko 200 metara. Po završetku ove manifestacije, maturanti su sa oduševljenjem primili vest, koju im je saopštio Petar Petrović, zamenik predsednika opštine, da će svi oni, kao i prošlogodišnja generacija, o trošku lokalne samouprave, po 10 dana provesti u Buljaricama, na crnogorskom primorju.

U šestominutnom kadrilu na Štrausovu muziku igralo je i oko 500 pančevačkih maturanata iz svih srednjih škola, što je dvostruko više nego lane. Da bi se Pančevci uspešno pridružili drugarima iz drugih zemalja i gradova postarali su se instruktori „Beodensa”.

Kikinđanima su se u plesu priključili i profesori i direktori škola, a posle valcera, parada u ovom gradu je završena kolom.

Sem na ulicama Novog Sada, Pirota, Sente, Zaječara, Leskovca, Apatina, Novog Pazara, budući akademci su juče plesali i u gradovima Slovenije, Crne Gore, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije.

Maturantski ples je projekat, koji je pre osam godina počeo u Sloveniji. Od tada je svake godine broj zemalja učesnica i učenika završnih godina srednjih škola koji plešu na ulicama i trgovima u neprestanom porastu.

J. L. i dopisnici „Politike”

[objavljeno: 17/05/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Masovni ples maturanta u Beogradu

Izvor: Mondo, 15.Maj.2008, 13:37

Tačno u 12 sati, uz zvuke operete Johana Štrausa, zaplesali su maturanti 12 gradova Srbije i još 10 zemalja Evrope ..

Nastavak na Mondo...

Maturanti danas plešu u 80 gradova Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2008, 12:37

NOVI SAD - Međunarodna manifestacija sinhronizovanog plesa pod nazivom "Ples sa Evropom - Maturantska parada 2008", održaće se danas na ulicama 12 gradova Srbije i na njoj će učestvovati oko 12.000 plesača i plesačica, najavljeno je iz Ministarstva omladine i sporta...Maturanti će plesati...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Maturantske parade Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2008

BEOGRAD - U više gradova u Srbiji danas je u podne održana manifestacija "Ples sa Evropom - Maturantska parada", na kojoj su srednjoškolci plesali uz zvuke operete "Slepi Miš" Johana Štrausa...Oko tri hiljade maturanata iz 23 beogradske škole plesalo je na Studentskom trgu u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ples za oproštaj od srednje škole

Izvor: Blic, 17.Maj.2008

Uz zvuke fanfara juče tačno u podne oko 2.000 maturanta iz 23 srednje škole otplesali su kvadril ples. Uz Štrausovu operetu „Slepi miš" zaigran je simultani ples u Vasinoj ulici. Razigrani maturanti plešući su pokušali da se upišu u Ginisovu knjigu rekorda...Druga po redu manifestacija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.