Mama i beba žirafa spašene sa ostrva koje tone

Izvor: 011vodič.com, 16.Apr.2021, 08:56

Mama i beba žirafa spašene sa ostrva koje tone

Ngarikoni i Noel su mama i beba i bile su poslednje dve od devet žirafa koje su spašene.


Kako spasiti stado žirafa koje su zarobljene na ostrvu koje brzo tone? Prevesti ih do kopna na specijalno napravljenom šlepu – „GiRaft“.
Tako je nedavno završena višemesečna operacija spašavanja žirafa u Keniji, isporučivši na sigurno poslednju od devet zarobljenih žirafa, navodi se u izjavi Save Giraffes Nov (SGN), američke neprofitne organizacije koja se udružila >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << sa zaštitarima u Keniji.
Ove žirafe su veoma ugrožena podvrsta koja se naziva Rotšildove žirafe: Žive na ostrvu Longicharo u kenijskom jezeru Baringo od 2011. godine. Međutim, vode su u porastu i neprestano preplavljuju njihovo stanište. Zaštitari su se zabrinuli da žirafe više ne mogu pronaći dovoljno hrane na ostrvu, pa su odlučili da evakuišu životinje.
„Nivo vode u jezeru Baringo raste već neko vreme, ali se 2020. stopa porasta naročito povećana“, preplavivši domove pri obali i ugrožavajući opstanak žirafa, objavili su predstavnici Kenije Trust Northern Rangelands Trust (NRT) na Fejsbuku 12. decembra. .2, 2020, kada je započela evakuacija žirafa.


Rendžeri su pomogli žirafama da se vremenom naviknu na GiRaft šlep, parkirajući ga na kopnu i podstičući životinje ukusnim poslasticama da kroče na njega. Stavljali su mango, mahun sa semenom, pelet sa hranom i lišće bagrema, navodi SGN.
Nakon što su žirafe upoznale sa GiRaft-om, spasioci su ih prevozili jednu po jednu na više tlo, na zaštićeno područje Ruko od 44.000 hektara (1,6 kvadratnih kilometara).
Prva putnica koja se ukrcala na GiRaft bila je ženska žirafa po imenu Asiva, jer su je rastuće vode već odvojile od ostatka stada, napisali su predstavnici NRT-a.
Tokom narednih meseci, i ostale žirafe su prebačene preko jezera, a poslednje dve žirafe – ženka po imenu Ngarikoni i njena beba Noel, rođena krajem decembra – 12. aprila završile su ovu avanturu, navodi se u saopštenju.



The post Mama i beba žirafa spašene sa ostrva koje tone appeared first on Zenski Magazin.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.