MUNDOBASKET Zanimljivosti posle prvog dana takmičenja

Izvor: 011vodič.com, 01.Sep.2019, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUNDOBASKET Zanimljivosti posle prvog dana takmičenja

(Od specijalnog izveštača Maxbetsporta sa Mundobasketa u Kini Vladimira Stankovića)
* Posle (nepotpunog) prvog kola na listi strelaca poveo je David Uertas iz Portorika, u meču sa  Iranom ubacio je 32 poena. Samo poen manje dao je Guna Ra iz Koreje (protiv Argentine) dok je naš Bogdan Bogdanović sa 24 koša Angoli bio treći.
* Na toj utakmici viđena je prva drama. Iran je na poluvremeu vodio sa 18 razlike (49-31), šest minuta pre kraja imao je +15 i – izgubio. Utakmicu >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << je odlučio koš Haviera Mohike sa sirenom.
* Veteran Luis Skola (Argentina) je protiv Koreje loše šutirao dvojke (2/11) ali je pogodio 3 od 4 trojke i stigao do 15 poena. I dalje je treći najbolji strelac u istoriji mundijala sa ukupno 588 poena. Već na narednoj utakmici može da prestigne Endrju Gejza (Australija) koji je dao 594 poena dok je Oskar Šmit (Brazil) i dalje nedostižan sa 843. Naš Praja Dalipagić je četvrti sa 563 poena dok je Dragan Kićanović sedmi sa 491. Između njih je Hose „Pikulin“ Ortiz sa 511. Najbolji prosek ima Šmit – 24,1.
* Kad je reč o rekordima, najviše poena na jednom meču u istoriji mundijala dao je Jae Hur (Koreja). Protiv Egipta je 18.avgusta 1990. dao 54. Turci Omer Ašik, Mirsad Turkčan drže rekord sa po 20 skokova, Toni Kukoč je podelio najviše asistencija na jednoj utakmici, 15, Sinan Guler ima osam osvojenih lopti a Jao Ming isto toliko blokada.
* Niko u istoriji svetskih šampionata nije ostvario takozvani tripl-dabl. Kukoč je bio blizu 1994, tri puta je imao dabl-dabla poeni+asistencije i jednom poeni+skokovi.
* Stefan Jović je protiv Angole podelio devet asistencija i podelio prvo mesto sa Riki Rubiom (Španija) i Kinezom Ailun Guom.
* Iranac Hamed Hadidi uhvatio je najviše lopti u prvom kolu, 11. Boban Marjanović je sa sedam uhvaćenih lopti delio 3. mesto.
* Poljska je protiv Venecuele (0-69) ostvarila prvu pobedu na Mundobasketima posle 52 godine. Prethodna pobeda datira od 10.juna 1967. kada je u Montevideu savladan Urugvaj 72-62.
* Poljak Aleksander Balcerovski je najmlađi igrač na Mundobasketu, rođen je  19.11.2000.
* Ahmad Al Dvairi, centar Jordana (2,10) kaže da je najviše naučio od srpskih trenera. Već pet godina je u Turskoj, prvo je igrao za Efes gde ga je trenirao Dušan Ivković a poslednje tri sezone je u fenerbahčeu gde mu je trener Željko Obradović. Kaže da je od njih mnogo naučio.

The post MUNDOBASKET Zanimljivosti posle prvog dana takmičenja appeared first on Magazin o pop kulturi i zvezdama.

Nastavak na 011vodič.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.