Ko ne bude za podelu, proći će kao Haradinaj!

Izvor: 011vodič.com, 07.Okt.2019, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko ne bude za podelu, proći će kao Haradinaj!

Nakon formiranja nove prištinske vlade, ko god bio na njenom čelu, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti ili Vjosa Osmani, kandidatkinja za premijera Demokratskog saveza Kosova, ukinuće takse i razgovarati sa Beogradom o kompromisnom rešenju za Kosovo i Metohiju, uključujući i razgraničenje u južnoj srpskoj pokrajini.
Ovo je, kako saznaje Srpski telegraf u diplomatskim krugovima, suština onoga što će se dešavati nakon izbora na KiM. Za realizaciju ovakve strategije, >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << kažu naši sagovornici, posebno je važna uloga SAD i Trampovog specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela, koji uporedo obavlja dužnost američkog ambasadora u Nemačkoj.
JASNA PORUKA
Prema rečima jednog od naših sagovornika, dugogodišnjeg zapadnog diplomate u regionu, rezultati kosovskih izbora bili su jasna poruka Vašingtona i samog Donalda Trampa tamošnjim liderima da je sudbina Ramuša Haradinaja namenjena svakom ko se ogluši o stavove SAD.
youtube.com/Kosovo Sever Portal
Ramuš Haradinaj – Haradinaj je rizikovao, vezao se za neke druge međunarodne faktore, odbijajući da ukine takse na robu iz centralne Srbije i zato je tako i prošao – objašnjava naš sagovornik.
Prema rečima izvora našeg lista, mnogo pre izbora na Kosovu SAD su kao svoje favorite promovisale Samoopredeljenje i partiju DSK, čiji je lider bivši kosovski premijer Isa Mustafa, koji je pod jakim uticajem Amerike.
– Procena je bila da će DSK ipak dobiti nešto više glasova. Međutim, Kurti je odneo pobedu i sada je sasvim moguće da će on biti premijer, umesto unapred projektovane Vjose Osmani. Ipak, ko god od njih bude vodio vladu, moraće da uradi istu stvar, a to je ono što je odlučeno u Vašingtonu – objašnjava naš sagovornik.
CENTRI MOĆI
On napominje i da je nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno u Njujorku, kada se srela sa Vučićem, znatno omekšala stav o razgraničenju, kao i da Ričard Grenel, specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, definitivno preuzima inicijativu.
– Tramp stoji iza njega i taj plan se realizuje. Ovu vladu Kurtija i Mustafe nesporno pravi Amerika, te nema sumnje da će novi funkcioneri raditi bespogovorno šta im se kaže – zaključuje naš izvor.
Da će zapad odlučivati o sastavu nove vlade u Prištini, smatra i Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM.
– To će uglavnom odlučiti isti zapadni centri moći koji su i do sada sastavljali izvršnu vlast na Kosovu. Nama je bitno da se pre svega ukinu takse i da se nakon toga nastave razgovori sa Beogradom. Da li će pak biti formirana takva većina ili će opet biti u vladi neko ko će zastupati drugačije ideje, videćemo. Mada je bilo ohrabrujućih izjava – kaže Drecun za naš list.
The post Ko ne bude za podelu, proći će kao Haradinaj! appeared first on 011vodic.com.

Nastavak na 011vodič.com...






Povezane vesti

AP: Pobednik izbora na Kosovu neće žuriti da pokrene pregovore sa Srbijom, uvozna taksa ostaje

Izvor: Beta, 08.Okt.2019, 19:33

Pobednik izbora na Kosovu, Aljbin Kurti, neće žuriti da pokrene pregovore sa Srbijom.Taj lider levičarske stranke "Samoopredljenje" spreman da postane sledeći premijer Kosova, rekao je u utorak da ne žuri da ponovo započne formalne razgovore čiji cilj je normalizacija odnosa sa Srbijom i da neće...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.