Knjiga o najlepšoj Srbiji koje se stidimo

Izvor: Mondo, 21.Feb.2019, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Knjiga o najlepšoj Srbiji koje se stidimo"

Radoš Bajić za MONDO o svojoj novoj knjizi "Samo je Morava večna".

Glumac, scenarista i reditelj, Radoš Bajić, predstavio je danas u Zvezdara Teatru novu knjigu pod nazivom "Samo je Morava večna", koja je zapravo zbirka odabranih kolumni koje je Bajić pisao za pojedine domaće medije proteklih 15 godina.

Bajić je upozorio da "neko ne pomisli da je ozbiljan pisac", kao i da je on samo želeo da knjiga "ne bude dosadna".

"Na izvestan način >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << smo došli do zaključka da ti tekstovi imaju trajnu vrednost i jedan univerzalni karakter, i da su mnoga svedočanstva o vremenu u kojem živimo. A, ako ne to, onda je makar jedan vrlo specifičan moj ugao gledanja na život, na prošlost, sadašnjost i budućnost našeg naroda. Cela knjiga se praktično lomi između novinarskog teksta i nekog književnog štiva", rekao je Bajić za MONDO i izdvojio poruku koju ova knjiga nosi:

"Moj savet je - hajde da budemo otvoreni prema svetu, prema inovacijama tehnološkim, kreativnim, sve je to u redu. Ali, ipak da se nekako vratimo izvornim vrednostima našega naroda, jer nas to razlikuje od drugih. Evo na primer, 14. februara imamo dva sveca, jedan je katolički, jedan je pravoslavni - Sveti Valentin i Sveti Trifun. I šta vi imate danas u Srbiji? Danas imate da Sveti Valentin, jedne druge kulture, nadjačava Svetog Trifuna. Ta vrsta prijemčivosti Srba na način da su opčinjeni svim onim što im dolazi sa strane, a jako su spremni da zapostave, zature i anuliraju ono što je njihova autentična vrednost, a to je jako opasno", zaključio je on.

Prisutnima na promociji su se obratili i kolege, prijatelji i saradnici glumca.

"Niko ne poznaje Srbiju kao Radoš", istakla je Jelena Trivan, direktorka "Službenog glasnika" koji je izdao Bajićevu knjigu, i dodala:

"Ovo je knjiga o najlepšoj Srbiji koje se stidimo, dok korene tražimo u krugu dvojke".

Kako studentkinje iz unutrašnjosti prežive u Beogradu?

Direktor izdavaštva u "Službenom glasniku" koji je uređivao knjigu "Samo je Morava večna", Petar V. Arbutina, istakao je da će nas "naredna pokolenja po ovome tumačiti".

"Radoš nije kolumnista, već ispovednik, propovednik. On je osobena i specifična pojava, a izdvaja ga od svih ostalih iskrenost", zaključio je nekadašnji direktor i glavni urednik "Večernjih novosti" Manjo Vukotić.

Pogledajte MONDO TV sa Bajićem!

Izvor: MONDO

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.