Kejt Mos omiljena muza umetnika

Izvor: Blic, 12.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kejt Mos omiljena muza umetnika

Od kada je debitovala na modnoj sceni kao mršava 14-godišnjakinja u farmerkama Kelvina Klajna, Kejt Mos je do danas ostala neprikosnovena kraljica svetskih pista i naslovnih strana magazina. Odnedavno ona nosi još jednu krunu: najpopularnija je muza modernih umetnika.

Između ostalih, svojom pojavom opčinila je Lusijena Frojda, Benksija, Čaka Klouza, Aleksa Kaca, Gerija Hjuma i Stelu Vajn, a i sama je jednom uradila autoportret karminom. Od prošle nedelje se i zlatna skulptura >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Marka Kvina „Sirena", koja predstavlja 34-godišnju manekenku u pozi iz joge, pridružila zbirci umetničkih dela inspirisanih britanskom lepoticom.

Kvinova statua izložena je kao deo „Statuafilije", izložbe u Britanskom muzeju posvećene savremenim vajarima. Sedam modernih dela postavljeno je u sedam galerija muzeja, uz eksponate iz stalne postavke. Kvinova skulptura, koju je muzej opisao kao „Afroditu naših dana", postavljena je u Galeriji „Nereida", rame uz rame sa statuama čuvenih antičkih lepotica.

– Želeo sam da napravim statuu osobe koja je danas oličenje idealne lepote, iako se i sama Kejt Mos ponekad teško nosi s tim imidžom – izjavio je Kvin.

Reč je o najvećoj zlatnoj statui još od vremena drevnih Egipćana. Teška 50 kilograma, u prirodnoj veličini, izvajana od 18-karatnog zlata i osigurana na 10 miliona funti, statua je deo Kvinovog serijala sa Kejt u ulozi modela. Kejt je pozirala za „Sirenu" jedan dan (naravno, ne u pozi u kojoj je predstavljena), a cena izrade iznosila je milion i po funti. „Sirenu" će publika moći da vidi sve do zatvaranja izložbe 25. januara, nakon čega će biti prodata na aukciji.

Kvin smatra da Kejt ima pomalo apstraktnu lepotu.

– „Sirena" je simbol pojmova i misli koji upravljaju našim životima – želje za novcem, za besmrtnošću, za lepotom. Kejt Mos je kulturna halucinacija koju smo ja i moje kolege odlučili da ovekovečimo. Ona je jedina osoba koja je sveprisutna, a tiha. Upravo ti kvaliteti su potrebni za predstavu božanstva jednog vremena – kaže umetnik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.