Kako odlaganje alarma utiče na organizam?

Izvor: 011vodič.com, 04.Apr.2020, 15:20

Kako odlaganje alarma utiče na organizam?

Kada vas ujutru probudi zvuk alarma, a vama se još uvek spava, vrlo je lako pasti u iskušenje odlaganja alarma, kako biste dremnuli još nekoliko minuta. Međutim, to nije dobro za vaše zdravlje i zbunjuje vaš mozak i vaše telo.
Foto: Pixabay
Stručnjaci objašnjavaju da odlaganje alarma toliko zbunjuje telo i mozak, da ćete se prvih 15 minuta do pola sata nakon ustajanja iz kreveta osećati veoma ošamućeno.
Međutim, istraživanje sprovedeno od strane Ženske bolnice u >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << Bostonu pokazalo je da stanje ošamućenosti može da potraje i dva do četiri sata, ukoliko se probudite u ranoj fazi sna ili u fazi dubokog sna.
Foto: Pixabay
Kada pritisnete dugme da odložite alarm i nastavite da spavate, hormoni koji se oslobađaju “varaju” mozak da misli da je vreme da utone u dubok san. Kada vas alarm opet probudi nakon desetak minuta, to nikako nije dobro za vaš mozak ni telo.
Stručnjak za san Nil Robinson objašnjava i kako odlaganje alarma može negativno da utiče na ostatak vašeg dana.
Foto: Pixabay
“Svi sanjamo o tome da ustanemo sveži i naspavani. Međutim, većina nas pravi uobičajene greške koje nas sprečavaju da se sasvim odmorimo i zbog kojih se osećamo ‘kao da nas je voz pregazio’. Gotovo svi odlažemo alarm da bismo dremnuli još desetak minuta, ali time pravimo grešku jer telo i mozak spremamo za još jedan ciklus sna, koji onda prekidamo. Zbog toga možemo da budemo umorni celog dana”, kaže on.
Dakle, pokušajte da ne odlažete alarm, da biste bili odmorniji i svežiji tokom čitavog dana.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.