Kafa uz ručak smanjuje rizik od dijabetesa

Izvor: S media, 13.Mar.2010, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kafa uz ručak smanjuje rizik od dijabetesa

Jedno novo brazilsko istraživanje je potvrdilo tezu da konzumiranje kafe smanjuje rizik od dijabetesa, ali samo ukoliko se pije uz ručak.

Istraživanje koje su stručnjaci Univerziteta Sao Paula sproveli na gotovo 70.000 žena je pokazalo da one koje piju najmanje jednu šolju kafe uz ručak smanjuju za trećinu rizik obolevanja od dijabetesa tipa 2, prenosi Rojters.

To važi za kafu sa i bez kofeina. Nema uticaja ni to da li je zašećerena, jedino još nije potvrdjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da li povoljan efekat protiv šećerne bolesti ima i kafa s mlekom, budući da veoma mali broj žena u podne pije kafu s mlekom.

Žene koje su učestvovale u ovom istraživanju bile su starosti od 41 do 72 godine i u proseku su praćene tokom 11 godina.

Brazilski stručnjaci još nisu sigurni da li preventivno dejstvo kafe uz ručak protiv dijabetesa potiče od toga što ona u to doba dana najsnažnije deluje ili uticaj ima i vrsta hrane koja se konzumira tokom ručka.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.