Istraživanje: Rasprave na internetu mnogo jednostavnije kada se svi slažu

Izvor: Njuz.net, 07.Okt.2012, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Rasprave na internetu mnogo jednostavnije kada se svi slažu

Napomena: Ova vest je šaljive prirodeDrugačija mišljenja u većini slučajeva nisu zdrava za raspravu

SREMSKA KAMENICA, 7. oktobar 2012, (Njuz) – Rasprave na internetu mnogo su jednostavnije, kraće i lakše za njihove učesnike kada je većina saglasna o temi o kojoj se rasprava vodi, pokazalo je istraživanje Instituta za onlajn bihejvioralnost iz Sremske Kamenice.
Istraživanje, koje je sprovedeno od februara do avgusta ove godine na uzorku od 5.000 ispitanika, pokazalo je da 70 odsto njih najviše voli da učestvuje u raspravama u kojoj nema drugačijeg mišljenja, dok svega 20 procenata voli da čuje i „drugu stranu“ i sa njom sučeli argumente. Oko 10 odsto ispitanika reklo je da učešće u raspravama zavisi od njihovog trenutnog raspoloženja.
- Ispitanici su,u većini slučajeva, kao najbolje označili rasprave u kojima svi podržavaju njihov stav. Oko 40 odsto njih odmah blokira onoga ko iskaže drugačiji stav, ukoliko za to imaju mogućnosti, 40 procenata se isključi iz rasprave jer smatraju da su tako više ’kul’, a svega dvadeset odsto je spremno da učestvuje u argumentovanoj raspravi ili eventualnoj svađi, ukoliko se ona razvije – saopštio je na konferenciji za štampu Gorčin Stojanović, mlađi asistent-komunikator ovog instituta.
Prema rezultatima istraživanja, ukoliko se u raspravu uključi i neko ko drugačije misli, najčešće korišćeni argumenti su „To je čista zamena teza“, „’Ne znam’ se piše odvojeno“, „Super je sve to, ali to sada nije tema rasprave“, „Ne razumem ljude koji samo hejtuju okolo“.
Većina onih koji blokiraju učesnike sa drugačijim mišljenjem to pravdaju očuvanjem nivoa civilizovanosti rasprave i željom da raspravljaju „samo sa normalnim ljudima koji imaju zdrava razmišljanja, a ne sa hejterima“.
Svega 0,3 odsto ispitanika promenilo je bar jedan svoj stav u životu tokom rasprava na internetu, pokazalo je istraživanje.
Nenad Milosavljević

Nastavak na Njuz.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.