Indijana Džons: Dobar arheolog, ali loš geograf

Izvor: Blic, 04.Jun.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indijana Džons: Dobar arheolog, ali loš geograf

Indijana Džons, slavni arheolog iz "Kraljevstva kristalne lobanje", loše poznaje geografiju, tvrde u Peruu gde je film nedavno počeo da se prikazuje, ljuti zbog toga što se njihova zemlja grubo meša sa Meksikom.



Dobro pripremljena i obaveštena reklamnom kampanjom o svim mogućim detaljima vezanim za lik arheologa avanturiste, junaka filma, peruanska publika je zbunjena, razočarana i ljuta zbog toga što Meksikanac Pančo Vila govori jezikom Inka, ali i zbog konfuzije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oko dekora i mesta u kojima se odvija radnja filma, prenele su agencije.

"To je običan varvarizam", komentarisao je istoričar Ugo Neira, direktor Narodne biblioteke u Limi.

Po izlasku iz bioskopa, gledaoci su potpuno zbunjeni mnogim pogrešno predstavljenim stvarima kao što su Maja ratnici koji govore jezik Anda ili čuvena piramida u Čičen Ici u Meksiku koja je u filmu premeštena u peruansku Amazoniju.

Istoričar Manuel Burga, bivši rektor univerziteta San Markos, istakao je da reditelji Stiven Spilberg i Džordž Lukas očigledno nisu imali dobre savetnike za istoriju.

"Ima puno pogrešnih podataka, mada se radi o fikciji to će naneti veliku štetu pošto se prikazuje Peru koji nije stvaran. Nije moguće pomešati Amazoniju sa šumom u Jukatanu u Meksiku", istakao je on kritički.

Istoričar Teodoro Ampe nije iznenađen greškama i propustima.

"Za prosečne Amerikance sve što je sa one strane njihove južne granice, odnosno od Meksika nadalje, je jedno te isto. Za njih nema razlike između Meksika, Gvatemale, Bolivije i Perua", naveo je on.

Komentatori u Peruu, takođe, žale što je poruka filma da su za dostignuća latinoameričkih civilizacija zaslužni vanzemaljaci, a ne generacije lokalnog stanovništva.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Indijana Džons ne zna geografiju

Izvor: B92, 04.Jun.2008

Indijana Džons, slavni arheolog iz "Kraljevstva kristalne lobanje", loše poznaje geografiju, tvrde u Peruu gde je film nedavno počeo da se prikazuje, ljuti zbog toga što se njihova zemlja grubo meša sa Meksikom...Dobro pripremljena i obaveštena reklamnom kampanjom o svim mogućim detaljima vezanim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.