Implantati koji mogu da produže život

Izvor: Dzungla.org, 17.Maj.2011, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Implantati koji mogu da produže život

Medicinski implantati sigurno su jedno od najvećih dometa medicine s kraja prošlog i početka novog veka. Uz pomoć njih lekari sada mogu da izleče pojedine bolesti koje je ranije bilo nemoguće izlečiti.

Ono šte se nekada činilo kao naučna fantastika danas deluje moguće, pa tako postoje implantati za kuk, uz pomoću kojeg ljudi ponovo hodaju, implantati za uho koji vraćaju sluh...
Neki od najzanimljivijih medicinskih implantata je svakako bioničko oko, >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << koje radi na principu kamere i video-procesora ugrađenog u naočare, koji šalju slike iz okoline u mali receptor na očnoj retini i tako šalju slike do mozga. Zasad bioničko oko ne vraća vid u potpunosti, ali pomaže u raspoznavanju boja, predmeta i svetlosti.

Zatim tu su i radioaktivne semenke ili brahiterapija koja se koristi za rano tretiranje raka prostate. Ove semenke veličine zrna pirinča putem specijalne tube implantiraju se u prostatu i leče tumor na mestu njegovog nastanka. Ova metoda je mnogo bolja od uobičajene radioterapije jer ne zrači delove tela koji se nalaze u blizini prostate.
Dubinska stimulacija mozga koristi se kod traumatskih povreda mozga. Veoma je uspešna i kod pacijenata u poodmakloj fazi Parkinsonove bolesti, kao i kod pacijenata s drugim neurološkim poremećajima. U specifično područje mozga implantira se neurostimulator, koji aktivira oštećeni deo mozga, a pacijentima se tada vraćaju izgubljene sposobnosti kao što je, na primer, moć govora.
Evo još neke medicinske opreme koja može da produži život ili poboljša njegov kvalitet.
(Izvor: Blic)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.