Ima li srećne veze bez seksa?

Izvor: Press, 21.Jul.2015, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li srećne veze bez seksa?

Kad o nečemu počne da se piše i diskutuje, čini nam se da je to novo i da je trend. Međutim, teško da je išta u muško ženskim odnosima novo, upravo izmišljeno i ušlo u modu. Obično se radi o tome da se prvi put govori o stvarima koje postoje, ali su neka vrsta tabua.
Foto:wannabemagazine.com
Danas, kad svi govore o važnosti seksa, kad je imperativ seksualno opismenjavanje muškaraca >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i osvešćivanje žena, pronalaženje načina da pronađemo zadovoljstvo, da održimo zadovoljstvo, da oživimo zadovoljstvo, da pružimo zadovoljstvo, da tražimo zadovoljstvo, da doživimo najvrhunskije vrhunsko zadovoljstvo na sve dostupne načine, seks je tabu tamo gde ga nema, a niko nije nezadovoljan.
Da, postoje veze u kojima su partneri srećni zajedno, veoma bliski i nežni, uživaju u svom odnosu i nemaju seks. I ne bi se menjali ni za kakvu strast, jer imaju živ, bogat, radostan i zadovoljavajući odnos u kome im je udobno i lepo i koji ih savršeno ispunjava.
Diskusije o ovoj temi pokazale su da platonska ljubav jeste tabu. Ima uvređenih koji misle da im neko podvaljuje sa tim teorijama o duhovnoj vezi i ljubavi bez telesne strasti, onih koji tvrde da nikada ne bi pristali na takav odnos i onih koji razumeju o čemu se ovde radi.
Nova informacija o zaboravljenom pojmu platonske ljubavi uznemirila je one koji su sigurni da znaju šta je normalno, jer kad ste ograničeni nekom definicijom, sve što izlazi van njenih okvira je uznemirujuće. Zato što je možda istinito, a to nije istina koju vi zastupate. A ako nije istina koju vi zastupate, onda je sigurno neka podvala.
Da vam je neko ranije rekao da je u redu biti srećan bez seksa, možda se ne biste toliko cimali.
A sada, bez ironije.
Da bi par bio zadovoljan vezom u kojoj nema seksa, on treba da potroši taj seks. Ili da u svom odnosu pronađe potvrdu i odobrenje da nije ludo biti nezainteresovan za seks, a duboko voleti drugo ljudsko biće i biti sa njim blizak i intiman na sve ostale načine.
Priče srećnih parova koji nemaju seks, pretežno spadaju u ovu prvu grupu. To su ljudi koji su godinama zajedno i već su u godinama – deca su porasla, a oni su se opet okrenuli jedno drugom i pronašli nov kvalitet u svom odnosu. Vreme strasti je iza njih i oni su to spontano shvatili i podržali jedno drugo u tome. Neki od njih su pod pritiskom imperativa normalnosti nastojali da održe, ožive i osveže svoj seksualni život, dok nisu shvatili da to prosto uopšte ne mora da bude njihov izbor i da niko ne može da kaže šta je za njih normalno i u čemu oni treba da uživaju. Odahnuli su kad su otkrili da se isto osećaju i da isto žele, odnosno, ne žele i kad su prestali da se bakću sa seksom. Baš tako. Izabrali su ono što je dobro za njih i njihov odnos, onako kako njima odgovara.
To što su još i rešili da progovore o tome i pruže primer drugim parovima koji se suočavaju sa istim osećanjima, uznemirilo je normalne koji nisu ni znali da postoje alternativne normalnosti.
Poenta priče je da je nemati seks na način koji te savršeno zadovoljava, izbor – jednako kao što je izbor imati seks na način koji te savršeno zadovoljava.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.