Izvor: Njuz.net, 06.Jun.2018, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTRAŽIVANJE: Činjenice drastično obaraju tiraž dnevnih novina

Napomena: Ova vest je šaljive prirodeNOVI SAD, 6. jun 2018, (Njuz) – Veliko istraživanje koje je sproveo Institut za održivi tiraž novina iz Sremske Kamenice pokazalo je da što je veća zastupljenost činjenica i tačnih podataka u dnevnim novinama to je njihov tiraž sve manji.
– Ovo je prvi put empirijski dokazana uzročno posledična veza između upotrebe činjenica i tiraža dnevnih novina – rekao je dr Dragan J. Vučićević, vođa ovog istraživanja.
Kako je Vučićević objasnio, nakon što je postavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << pretpostavka, pribeglo se realizaciji eksperimenta u realnim životnim uslovima.
– Za potrebe ovog eksperimenta, napravili smo nekoliki dnevnih novina koje su kontinuirano, u dužem vremenskom periodu i u različitim obimima objavljivale netačne, neproverene, pa čak i izmišljene informacije. Sve ovo smo pomno pratili, a podatke smo ubacivali u poseban softver koji ih je obrađivao. Nepobitno smo utvrdili da što je više netačnih i izmišljenih informacija, to je tiraž novina veći – objasnio je Vučićević.
On je dodao da isto važi i kad je reč o poseti portalima, ali da se podaci za sajtove još obrađuju te bi se ipak moralo sačekati sa donošenjem konačnog zaključka.
Vučićević je dodao i da ovaj eksperiment traje već nekih 15 godina, ali da je držan u tajnosti kako bi se dobili što verodostojniji podaci i dokazala polazna pretpostavka da su istina i činjenice opasne po budućnost medija i da direktno obaraju prodaju dnevnih novina, ali i čitanost njihovih elektronskih izdanja.
Bane Grković

Nastavak na Njuz.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.