„Habl“ snimio „kometu veka“

Izvor: BKTV News, 29.Apr.2013, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Habl“ snimio „kometu veka“

„Prljava ledena lopta“ ISON, prečnika 5-6,5 kilometara, koja će u novembru proleteti tik pored Sunca i biti vidljiva golim okom i usred bela dana, snimljena je od strane teleskopa „Habl“.

Svemirski teleskop Habl snimio je dolazeću kometu, koja će krajem novembra proleteti kroz atmosferu Sunca, saopšteno je iz Instituta za svemirske teleskope u Baltimoru.
Reč je o kometi ISON, koju nazivaju i „kometom veka” jer će biti svetlija i od punog Meseca kada na >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << jesen bude skoro „očešala” našu zvezdu.
Očekuje se da kometa bude vidljiva golim okom, čak i usred bela dana.
U institutu navode da fotografije, snimljene 10. aprila, prikazuju kometu unutar Jupiterove orbite, oko 621 milion kilometara od Sunca.
Prema preliminarnim merenjima, jezgro komete ISON, koju je prošlog septembra otkrio ruski tim, prečnika je od pet do 6,5 kilometara.
Kao i sve komete, ISON je „prljava ledena lopta”, skup smrznutih gasova pomešan sa prašinom.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.