Grilovana riba je najzdravija

Izvor: Dzungla.org, 16.Dec.2011, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grilovana riba je najzdravija

Osobe koje konzumiraju najmanje jednom sedmično ribu pečenu na roštilju (grilovanu) ili kuvanu na pari imaju veću sivu moždanu masu u delovima mozga najizloženijim opasnosti od neurodegenerativnog oboljenja Alchajmera.

Radi se o prvom istraživanju kojim se utvrđuje direktan odnos između konzumiranja ribe, moždane strukture i opasnosti od Alchajmera, preneli su francuski elektronski mediji.
Naučnici iz Pitsburga su došli do zaključka o toj povezanosti obavivši >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << istraživanje na 260 odabranih ljudi. Njih 163 izjavilo je da sedmično konzumira ribu, a među tim osobama većina je rekla da to čini jednom do četiri puta sedmično.
Te osobe su, da bi se proverilo njihovo mentalno zdravlje, bile podvrgnute magnetnoj rezonanci, snimanju mozga koje omogućava merenje sive moždane mase.
Potom je izvršena modelizacija kako bi se utvrdio odnos između sive moždane mase i konzumiranja ribe i na taj način predvidelo kakva će biti moždana stuktura za 10 godina.
Naučnici su dokazali i da konzumiranje sušene ribe ne štiti od gubitka intelektualnih sposobnosti, a rezultati njihovog istraživanja predstavljeni su na godišnjem kongresu Radiološkog udruženja severne Amerike.
(Izvor:MONDO)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.