Farhadi u Sarajevu: Na šta pazim kada radim van Irana

Izvor: N1 televizija, 13.Avg.2018, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Farhadi u Sarajevu: Na šta pazim kada radim van Irana

Na Festivalskom trgu u sklopu 24. Sarajevo Film Festivala (SFF) održano je druženje "Kafa sa …" iranskim dvostrukim oskarovcem i režiserom Asgarom Farhadijem.

Farhadi je u Sarajevo ove godine došao u dvostrukoj ulozi - kao predsednik festivalskog žirija i reditelj filma "Svi znaju", koga je u Španiji snimio s Penelope Kruz i Havijerom Bardemom u glavnim ulogama.

Psihološki triler "Svi znaju" (Everybody Knows) u nedelju je prikazan u Sarajevu, a Farhadiju je ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prvi film na španskom jeziku. Film je prethodno svečano otvorio ovogodišnji, 71. Kanski festival i prikazan je u takmičarskom programu.

Farhadi je na druženju u ponedjeljak u Sarajevu kazao kako je od rada na filmu počeo da razmišlja o putu u Španiju i da je shvatio da je ta zemlja kulturom bliska s Iranom, ali i ukazao na razlike među te dve zemlje, koje su naročito prisutne na političkom nivou. Smatra da u Španiji postoji određena harmonija tradicionalnog i modernog načina života.

"Španija je geografski smeštena na jugu Evrope i imaju određeni južnjački duh s kojim se možemo poistovetiti i u Iranu. Na početku sam bio malo skeptičan jer kada sam otišao tamo nisam imao osećaj da nisam kući", dodao je Farhadi, koji je tokom druženja ukazao na sličnosti i razlike između Španije i Irana.

Tom prilikom prisetio se i putovanja s porodicom u Španiju pre 15 godina.

Farhadi je kazao da kada ide u drugu zemlju da snima film, pazi na nekoliko stvari, a jedna od njih su i ličnosti društva u zemlji u kojoj snima i Irana. Dodao je kako je od početka želeo glumačku postavu u svom poslednjem filmu, jer je prethodno s njima razgovarao o tome. Ipak, kazao je kako nikada ne otkriva temu filma, već samo govori o odnosima između likova i njihovoj prošlosti.

"U ovom filmu na španskom, svakom od njih sam dao ključ za glumu. Kada sam razgovarao s Rikardom (Darinom) o njegovom liku, pitao me zašto taj lik ne može samostalno donositi odluke. Jer je religiozna osoba i kliše za religioznu osobu je da mogu donositi teške odluke. Želeo sam imati nivo paradoksa u tom liku. To je religiozna osoba puna sumnji i skeptična", pojasnio je Farhadi i dodao kako je nastojao glumcima da da informacije o prošlosti likova koje će glumiti".

Sarajevo Film Festival trajaće do 17. augusta.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.