Izvor: Vesti-online.com, 24.Sep.2017, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Veliko otkriće ispod norveškog trga

U norveškom gradu Trodnhajmu, ispod pijačnog trga otrkiven je vikinški brod-grob sa očuvanim skeletom i malom količinom bronze, prenose svetski mediji. Pretpostavja se da je brod star oko 1.000 godina.

Iako brod nije u najsjajnijem stanju i drvo je poprililno istrulilo, ekseri i tragovi rđe ukazuju na to da je brod sa telom sahranjen između 7. i 10 veka.

U davno vreme Vikinga brodovi su bili dragocena imovina, a ako ratnici ne bi umrli na moru, i na kopnu su sahranjivani >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u brodu, zajedno sa svojim ružjem, grnčarijom i rogovima za pijenje.

Kako prenosi Dejli mejl, grobnicu su otkrili arheolozi Norveškog instituta za istraživanje kulturnog nasleđa (NIKU) u Oslu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.