FOTO: Mumija otkrivena u statui Bude

Izvor: Radio 021, 23.Feb.2015, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Mumija otkrivena u statui Bude

U statui Bude otkrivena je mumija stara preko 10 vekova, za koju posle prvih testova naučnici i doktori tvrde da je originalna.

Holandski naučnici su nakon skeniranja statue Bude iz 11 ili 12 veka, u njenoj unutrašnjosti otkrili skelet mumije. Kada su uzeli uzorak mumije, na mestima gde su se nalazili organi, otkrili su stare parčiće papira sa drevnim kineskim natpisima.

Ustanovljeno je da je mumija u stvari telo budističkog propovednika po imenu Liukvan. Doktori >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su obavili endoskopiju i utvrdili da je mumija originalna.

Uzeti su uzorci kostiju kako bi se utvrdio DNK, a rezultati testa će biti naknadno objavljeni, ali kako se navodi, nema sumnje daje reč o Liukvanu.

Čim je otkrivena mumija, statua je uzeta je na medicinsko testiranje, na zahtev nadležnih iz muzeja u Asenu, gde se nalazila u momentu ovog otkrića. Posle je prebačena u Nacionalni prirodnjački muzej u Budimpešti, gde će biti izložena do maja 2015.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.