Erotska freska pronađena u Pompeji (FOTO)

Izvor: Vesti-online.com, 20.Nov.2018, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erotska freska pronađena u Pompeji (FOTO)

Arheolozi u Pompeji pronašli su erotsku rimsku fresku Lede i labuda – grčkog mita koji je umetnicima vekovima služio kao inspiracija. Freska je ukrašavala spavaću sobu jedne luksuzne vile u centru drevnog grada.

Pompeja je zatrpana vulkanskim pepelom posle erupcije Vezuva u prvom veku nove ere. Prema mitu o Ledi i labudu, grčki vrhovni bog Zevs se preobratio u labuda i obljubio spartansku kraljicu.

Prema klasičnoj mitologiji, taj događaj je imao izuzetne posledice. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Ledin odnos sa Zevsom i iste noći sa njenim suprugom Tindarejom doveo je do rođenja četvoro dece – Helene, Klitemnestre, Kastora i Polideuka.

Helena se kasnije udala za Menelaja, kralja Sparte. Trojanski princ Paris ju je oteo, što je pokrenulo Trojanski rat. Helena je imala veliki broj udvarača i smatrala se najlepšom ženom u antičkoj Grčkoj.

Klitemnestra je takođe važna mitološka ličnost, poznata po tome da je ubila Agamemnona, kralja Mikene i Menelajevog brata.

Mit o Ledi i labudu služio je kao velika inspiracija za umetnike, naročito tokom renesanse u 16. veku, a tome svedoče brojna remek-dela, posebno slike Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Tintoreta i mnogih drugih.

Originalna dela Leonarda i Mikelanđela su nestala, ali su njihove kopije izložene u poznatim svetskim galerijama.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.