Država uvodi porez na besmislene reklame

Izvor: Njuz.net, 26.Nov.2010, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država uvodi porez na besmislene reklame

Napomena: Ova vest je šaljive prirodeFoto: Ministarstvo kulture

BEOGRAD, 26. novembar 2010, (Njuz) - Vlada Republike Srbije donela je odluku da uvede dodatni porez u iznosu od 15 odsto na sve reklame za koje posebno državno telo bude ocenilo da ne zadovoljavaju osnovne kriterijume zdravog razuma i prosečne ljudske inteligencije, saopšteno je danas na vanrednoj konferenciji za novinare u Nemanjinoj 11.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << /> Osnovni razlozi za uvođenje ovakvog poreza su, s jedne strane, punjenje budžeta koji je trenutno u velikom deficitu, a sa druge zaštita građana od, kako je rečeno na konferenciji, „glupih i besmislenih reklama“ koje vređaju sve gledaoce čiji je koeficijent inteligencije iznad nule.'
- Stručnjaci iz Republičke radiodifuzne agencije (RRA) su pregledali na desetine sati reklamnog materijala koji se emituje na domaćim televizijama i zaključili da se veliki broj reklama može svrstati u kategoriju sadržaja uvredljivog za intelekt. Dakle, reč je o sadržajima koji su uvredljiviji čak i od scena eksplicitnog nasilja i seksa, koje u nekoj meri mogu biti, recimo, edukativne. Reklame, pak, koje smo mi pregledali nemaju u sebi ni trunke edukativnosti ili smislenosti, a o dobrom ukusu da i ne govorimo - rekao je ministar kulture u Vladi Srbije Nebojša Bradić.
On nije želeo da precizira o kojim je konkretno oglašivačima i reklamama reč, ali je Njuz od svog izvora iz RRA saznao da će se na udaru najpre naći reklame o šamponima, kućnoj hemiji, kao i one o deterdžentima za veš, omekšivačima, sredstvima za pranje posuđa, te reklame pojedinih banaka.
- Biće sankcionisana i jedna strana konditorska kompanija koja gledaoce obmanjuje tvrdnjama da kocka čokolade ima teleportacione moći. Takođe, razmatramo slučaj kompanije koja tvrdi da njenim lepkom gledalac može da se zalepi za krila aviona ili bazensku skakaonicu, što je po mom skromnom mišljenju, pogubnije čak i od američkog MTV serijala Jackass. Štaviše, preporučuje se ljudima da sebe lepe gde god stignu, čak i za lustere. To je nečuveno. Čak i reklame koje naglase da ljudi ovo ne pokušavaju kod kuće su besmislene. Reklamiraš nešto a onda im kažeš da to ne rade. - rekao je stručnjak iz RRA koji je zbog delikatnosti cele situacije želeo da ostane anoniman.
Prema njegovim rečima, Vlada Srbije i RRA će osnovati Agenciju za intelektualne standarde u javnom oglašavanju, koja će biti zadužena za procenu kvaliteta reklama i naplatu poreza svim kompanijama za koje bude utvrđeno da emituju „besmislene, glupe i iritantne sadržaje“ u elektronskim i štampanim medijima. Poseban namet biće stavljen na reklame koje sadrže audio pozadinu u vidu smeha. - Svi znamo da tamo nema publike i nema ko da se smeje što znači da je smeh kasnije nasnimljen i time šalje podsvesnu poruku da je sadržaj reklame duhovit - dodaje naš izvor.
- Država je rešila da stane na put beskrupuloznoj marketinškoj mentalnoj degradaciji gledalaca i usput ostvari značajne budžetske prihode naplatom dodatnog poreza od onih koji očigledno imaju čak toliko novca da su u stanju da ga troše na potpuno prazne i besmislene marketinške poruke. Najznačajniji deo sredstava biće uložen u srpski obrazovni sistem kako bismo kroz nekoliko godina dobili prave stručnjake u svim oblastima, pa i u oblasti marketinga i advertajzinga - rekao nam je sagovornik iz RRA.
On dodaje da će u ceo poduhvat biti uključeni i sami gledaoci koji će na sajtu buduće Agencije moći da glasaju za najlošije reklame na nedeljnom, mesečnom i godišnjem nivou, posle čega će Agencija te reklame razmatrati i dati preporuku za uvođenje dodatnog poreza na njihovo emitovanje, ukoliko proceni da je to potrebno.
Nenad Milosavljević

Nastavak na Njuz.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.