Izvor: Blic, 16.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Družila sam se sa Kusturicom na Mokroj Gori

Družila sam se sa Kusturicom na Mokroj Gori

Lepa Brena je sa porodicom na Zlatiboru. Kaže da uživa u planinskom vazduhu, šetnji i razgovoru sa mudrim i duhovitim meštanima. Posebno ju je oduševila poseti Kusturici. Na Zlatiboru je i Marina Tucaković pa njih dve uz čašicu domaće zlatiborske rakije kroje nove pesme koje će Brena, posle dugogodišnje pauze, snimiti ove jeseni.

Iako ima kuću na Floridi, Brena ovog leta nije išla tamo na odmor. Budući da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zimus namirisala cunami i dan ranije napustila Tajland, te iz svoje kuće u Beogradu gledala ruševinu hotela u kojem je po aranžmanu još trebalo da bude, i ove godine joj se verovatno javilo da će Floridu pre sedam dana da opustoši tornado. Ipak, njena kuća je ostala čitava.

- Nešto me u poslednje vreme mrzi da putujem daleko. Bili smo u Monte Karlu, ali mi je već posle desetak dana postalo dosadno. Onda smo otišli malo na Rodos. Posle svih ovih katastrofa: bombaških napada, cunamija, tornada... čovek prosto nije pametan gde da ode na odmor. Jedino zbog dece idem na more. Što se mene tiče, najlepše mi je na Zlatiboru - kaže Brena i objašnjava da joj prija planinski vazduh, domaća hrana i duge šetnje. Najinteresantnije joj je da prošeta do pijace i porazgovara sa mudrim seljacima.

- Veoma su interesantni i duhoviti. Vidim prodaju lekovitu rakiju orahovaču. Pitam za šta je dobra, kažu: 'Za glas'. Na drugoj tezgi opet prodaju neku drugu lekovitu rakiju. Pitam za šta je ta dobra, kažu: 'Za glas'. E pa mora čovek slatko da se nasmeje! Da sam hirurg, verovatno bi me ubeđivali da sve te rakije pomažu da se ruke ne tresu - kroz smeh priča Brena.

Obišla je i svog prijatelja Emira Kusturicu.

- Bila sam na Mokroj Gori i oduševila se. Moja porodica je veliki poštovalac dela Emira Kusturice. Tamo je napravio svojevrsnu oazu svojoj kreativnosti i u svom selu on živi u skladu sa sobom i prirodom. Trenutno gradi sportsku dvoranu ali i pivaru, uglavnom za potrebe svojih gostiju. Na Mokroj Gori otkrivaš svoju suštinu. Izoluješ se i počneš da razmišljaš svojom glavom. Vratiš se prirodi. Pili smo bozu i limunadu, a ne 'fantu' i 'koka-kolu', jeli prirodnu hranu, a ne prerađevine i hamburgere... Vozili smo se i 'Ćirom', a moja deca su komentarisala kako je voz previše spor. Emir nam je u svom bioskopu puštao koncerte njegove grupe 'No smoking orkestar' i ja sam tek tada shvatila da imamo poznatu grupu koja hara svetom - priča Brena.

Kaže da joj je seoski ambijent veoma blizak jer je kao mala odlazila kod bake i deke na selo i uživala u prirodi.

- Urbanizacija je donela mnogo toga lošeg. Veliki gradovi, brzina života u njima, stres, smog, nezdrava hrana... Svemu tome smo izloženi i stvarno nam je potrebna oaza u koju ćemo ponekad pobeći i skloniti se od svega. Gube se prave, iskonske vrednosti. Odjednom su se pojavili neki takozvani stilisti koji ti objašnjavaju da si glup pa ne umeš sam da se obučeš! Smešno! Televizija i ono što se na njoj servira postala je, nažalost, jedino sredstvo edukacije - priča Brena.

Najpopularnija pevačica bivše Jugoslavije nikada nije prestala da radi na sebi, da se obrazuje, saznaje nove stvari... Najradije čita knjige iz psihologije i popularne nauke. Trenutno na Zlatiboru čita o zdravoj ishrani, a u trenucima odmora knjige Ljiljane Habjanović-Đurović i čuveni 'Da Vinčijev kod'.

Jednom prilikom, davno pre nego što je napravila 'Grand produkciju', Brena je za 'Blic' rekla da bi sada, sa ovim iskustvom, umela da stvori neku novu Lepu Brenu. 'Grand' zaista jeste izrodio nove zvezde ali, ruku na srce, nova Brena još nije rođena.

- Baš sam nedavno u jednoj knjizi pročitala da oni koji se po svaku cenu trude da se svide svima - ne svide se nikom. Da bi uspeo, čovek mora da bude svoj i da liči isključivo na sebe. Ovi klinci, 'Grandove' zvezde, dokazali su da ne moraju biti napumpani silikonima, okruženi stilistima i obučeni u firmirane stvari da bi ih narod voleo. Čovek ne treba da nosi firmu, treba sam da bude firma za sebe. Mora se u naše mozgove vratiti ideja da samo radom, radom i radom čovek može nešto stvoriti. Svi planiraju da se obogate preko noći. Najgluplje pitanje, koje samo kod nas možeš čuti, jeste: 'Zašto toliko radiš kad imaš para?!' Rad ispunjava i daje smisao čovekovom životu. Ne može život da bude hobi. Čovek mora da ostavi nešto za sobom. Simonida Stanković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.