Drevni Evropljani imali plave oči i tamnu put

Izvor: Beta, 28.Jan.2014, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drevni Evropljani imali plave oči i tamnu put

BERLIN, 28. januara 2014. (Beta-AP) - Nomadski lovci koji su živeli u Evropi pre oko 7.000 godina najverovatnije su imali plave oči i tamnu put, utvrdilo je najnovije istraživanje naučnika iz SAD, Evrope i Australije, objavljeno ove sedmice u časopisu "Nejčer" (Nature).

Neobična kombinacija boje očiju i kože ustanovljena je posle ispitivanja DNK iz zuba pronadjenog u jednoj pećini u severnoj Španiji.

Vodeći istraživač Karles Laluesa Foks rekao je u intervjuu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << to otkriće opovrgava stereotip da plava boja očiju uvek ide sa svetlom puti.

Laluesa Foks je dodao da je ta kombinacija, koja se ponekad može naći i danas kod ljudi čiji preci su bili različitih rasa, možda bila uobičajena kod drevnih evropskih nomadskih lovaca.

Naučnici su takodje utvrdili da su muškarci teško varili mleko i skrob, što je sposobnost koja se medju Evropljanima raširila dolaskom neolitskih farmera.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.