Da li inteligencija zavisi od veličine mozga?

Izvor: Radio 021, 16.Okt.2015, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li inteligencija zavisi od veličine mozga?

Naučnici iz Austrije, Holandije i Nemačke odlučili su da konačno utvrde da li je veličina mozga uopšte važna za inteligenciju.

Oni su proučili 88 studija koje su obuhvatile više od 8.000 učesnika i otkrili da inteligencija ne zavisi od veličine centralnog organa nervnog sistema.

"Iako neke veze postoje, veličina mozga ima svega praktičan značaj za inteligenciju", kaže Jakob Pičnig sa Instituta za primenjenu psihologiju Univerziteta u Beču.

"Struktura >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mozga u celini mnogo su važniji kao biološka osnova za IQ, dok veličina mozga funkcioniše samo kao jedan od kompenzacionih mehanizama za kognitivne funkcije".

To objašnjava zašto muškarci, koji imaju veći mozak u odnosu na žene, nemaju bolje rezultate na testovima inteligencije.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.