Izvor: Piplmetar.rs, 19.Jun.2023, 14:30
Čizkejk s malinama – savršena letnja poslastica
Home
Preporuka
Recepti
Čizkejk s malinama – savršena letnja poslastica
Ako ste u potrazi za savršenom letnjom poslasticom, predlažemo čizkejk s malinama. Preukusan je i lako se priprema.
Za pravljenje čizkejka s malinama trebaće vam:
Keks – Ako nemate mleveni pri ruci, stavite keks u kesu i izgnječite oklagijom.
Krem sir – Koristite omekšani punomasni krem sir. Možete ga staviti u mikrotalasnu na desetak sekundi.
Pavlaka – Koristite punomasnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << pavlaku za najbolji ukus.
Jaja – Ostavite ih prethodno da odstoje na sobnoj temperaturi da bi se bolje umutila.
Sveže ili zamrznute maline – Za ukrašavanje će vam trebati sveže maline. A za preliv možete koristiti i zamrznute.
Čizkejk s malinama: Kako se pravi
Sastojci:
Za podlogu:
1 šolja mlevenog keksa
2 ½ kašike otopljenog putera
1 ½ kašika šećera
prstohvat soli
Za fil:
450 g krem sira
2 jajeta
⅔ šolje šećera
⅔ šolje pavlake
1 kašičica ekstrakta vanile
¼ kašičice soli
Za preliv:
2 šolje svežih ili zamrznutih malina
3 do 5 kašika šećera (prema ukusu)
1 kašičica limunovog soka
180 g svežih malina za ukrašavanje
Priprema:
Obložite okrugli kalup pairom za pečenje i zagrejte rernu na 180° C.
Pomešajte keks, omekšao puter, šećer i prstohvat soli. Sipajte to u kalup i ravnomerno rasporedite. Dobro pritisnite. Pecite 8 do 10 minuta, pa ostavite da se ohladi. Smanjite rernu na 160° C.
Umutite mikserom omekšali krem sir, jaja, šećer, pavlaku, vaniliju i so dok ne dobijete glatku kremu. Na kraju, uklonite velike mehuriće vazduha tako što ćete smanjiti brzinu na najnižu postavku na 1 do 2 minuta.
Sipajte fil preko podloge i ravnomerno ga rasporedite. Lupnite par puta kalupom o podlogu kako bi se uklonili mehurići vazduha. Prekrijte alufolijomStavite kalup u veću tepsiju i u tu tepsiju sipajte šolju do dve vode.
Pecite na 160° C 75 minuta. Isključite rernu i odškrinite vrata (možete staviti drvenu varjaču). Ostavite tako jedan sat, pa izvadite iz rerne. Uklonite foliju i ostavite da se ohladi. Držite u frižideru minimum 4 sata.
Da biste napravili preliv, sipajte u šerpu maline, šećer i limunov sok. Zagrevajte to na srednjoj temperaturi sve dok ne proključa. Po potrebi, dodajte još malo šećera i limunovog soka.
Zatim procedite, da se uklone semenke. Ako je potrebno, razblažite sa 1 kašičicom vode, ali imajte u vidu i to da se preliv zgušnjava kako se hladi.
Prelijte kolač i ukrasite svežim malinama. Kolač secite nožem koji ste prethodno umočili u toplu vodu.
Larisa Andreeva/gettyimages.co.uk
Najnovije na portalu Marie Claire
Opširnije
Izvor: Lepota i zdravlje